Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a criticat eforturile premierului israelian Benjamin Netanyahu de a asigura eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza, considerând că acestea nu sunt suficiente. Declarația președintelui vine în contextul în care SUA sunt pe cale să prezinte o propunere finală negociatorilor implicați în armistițiu.
Când a fost întrebat dacă Netanyahu depune suficiente eforturi pentru a ajunge la o înțelegere, Biden a răspuns cu un simplu „Nu”. În ciuda acestei afirmații, el s-a arătat optimist privind perspectivele unui acord iminent spunând: „Suntem foarte aproape de asta” și a adăugat „Speranța este eternă”.
Comentariile lui Biden survin după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, armata israeliană a recuperat din Gaza cadavrele a șase ostatici, printre care se află și americanul israelian Hersh Goldberg-Polin. Aceștia au fost uciși recent de militanți palestinieni din Hamas, potrivit armatei israeliene. Tragedia a accentuat criticile referitoare la strategia administrației Biden și presiunea asupra guvernului lui Netanyahu pentru a-i readuce pe ostaticii rămași în Israel.
Într-o întâlnire desfășurată luni în Situation Room, Biden și vicepreședintele Kamala Harris au discutat cu echipa de negociatori americani despre căile de acțiune în vederea eliberării ostaticilor. Casa Albă a comunicat că Biden și Harris au primit o informare cu privire la o propunere avansată de SUA, Qatar și Egipt.
Criticile președintelui american au fost întâmpinate cu nemulțumire în Israel. Surse de rang înalt din această țară au declarat că presiunile lui Biden asupra lui Netanyahu sunt „remarcabile”, susținând că în loc să pună presiune asupra liderului Hamas, Yahya Sinwar, președintele american face o eroare prin îndreptarea lor către Netanyahu.
Între timp, oficiali de rang înalt ai Hamas, printre care și Sami Abu Zuhri, au declarat că acuzațiile lui Biden reflectă „recunoașterea americană a responsabilităților lui Netanyahu în subminarea eforturilor de a ajunge la un acord”.
Cu toate acestea, Netanyahu a acuzat Hamas de obstructionarea oricărui acord, reafirmând că „oricine ucide ostatici nu dorește un acord”. Nemulțumirile au determinat proteste de stradă în Israel și o grevă generală declanșată de cel mai mare sindicat din țară pentru a exercita presiune asupra guvernului.
Conflictele și divergențele au fost amplificate de anunțul ministrului britanic de externe, David Lammy, privind suspendarea a 30 din cele 350 de licențe de export de arme acordate Israelului, invocând riscuri de încălcare a dreptului umanitar internațional. Spre deosebire de Statele Unite, Marea Britanie nu oferă arme direct Israelului, ci eliberează licențe pentru companiile care vând arme.