Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat la Digi24 că vremea se îmbunătățește pe litoral și pe termen scurt nu sunt prognozate precipitații de intensitatea celor recente în zona Dobrogea. Acesta a subliniat că „am depășit pericolul” și nu se așteaptă alte furtuni similare în viitorul apropiat.
Fechet a menționat că vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor realizate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), cu fiecare lună bătând recordurile ultimilor 100 de ani. În ceea ce privește precipitațiile, Dobrogea a înregistrat 85 de litri pe metru pătrat în august, cu doar puțin sub recordul din 2004.
„Schimbările climatice ne afectează prin fenomene meteo extreme tot mai frecvente și intense,” a spus ministrul. Acesta a pus accent pe necesitatea regândirii infrastructurii urbane, incluzând canalizările care trebuie să suporte cantități mari de apă pentru a preveni inundațiile similare celor din Mangalia.
Ministrul a subliniat importanța accesului la informații precise și rapide privind avertizările meteo, facilitate de radare meteo moderne achiziționate cu fonduri europene. „Putem spune din timp cât va ploua și unde,” a adăugat el, subliniind necesitatea colaborării cu administrațiile locale pentru îmbunătățirea infrastructurii.
Fechet a dat exemple pozitive de scheme hidrotehnice care au funcționat eficient post-implementare, menționând localitățile Costinești și Valea Agigea, în contrast cu Mangalia, unde canalizarea a fost depășită de volumul mare de apă.
Printre măsurile necesare, ministrul a evidențiat revizuirea planurilor de urbanism și creșterea capacității infrastructurii de apă pentru a face față schimbărilor climatice care generează condiții meteo extreme și imprevizibile.