Rusia va opera schimbări în doctrina sa nucleară ca răspuns la acţiunile Occidentului legate de conflictul din Ucraina, a declarat viceministrul de externe Serghei Riabkov, citat de TASS, potrivit agenției de știri Reuters. În ciuda faptului că Riabkov nu a specificat natura acestor schimbări, declarațiile sale au subliniat un potențial pas semnificativ în politica militară rusă.
Doctrina nucleară actuală a Rusiei, stabilită printr-un decret al președintelui Vladimir Putin în 2020, permite utilizarea armelor nucleare în condițiile unui atac nuclear din partea unui inamic sau în cazul unei agresiuni convenționale care pune în pericol existența statului. Riabkov a declarat: „Așa cum noi am spus în mod repetat, munca este într-un stadiu avansat și există o direcție clară de a face ajustări”. Oficialul rus a precizat că decizia este influențată de „cursul de escaladare al adversarilor noștri occidentali” în contextul conflictului din Ucraina.
Anterior, Rusia a mai semnalat intenția de a modifica doctrina sa nucleară, însă declarația lui Riabkov este cea mai fermă până în prezent. Statele Unite sunt acuzate de Rusia de o escaladare a conflictului, percepție reflectată și în declarațiile recente ale ministrului de externe Serghei Lavrov. Acesta a susținut într-o conferință de presă că SUA au o „mentalitate de stăpâni” și au subliniat că imaginea unui posibil al treilea război mondial este problematică deoarece ar afecta Europa înaintea altor părți ale lumii.
Lavrov a adăugat: „Este foarte important să înțelegem că avem propria noastră doctrină, inclusiv doctrina utilizării armelor nucleare, care, apropo, este în curs de clarificare, lucru pe care oficialii americani îl cunosc foarte bine”. Ministrul rus a subliniat că SUA consideră că Europa va plăti prețul unui conflict mondial, susținând că americanii se așteaptă ca europenii să îndeplinească rolul crucial și laborios în acest context.
Conform acestor declarații oficiale, Rusia își reconsideră politica militară în fața unei percepute escalade a tensiunilor cu Occidentul, căutând ajustări în doctrina nucleară pentru a adapta la noile provocări strategice percepute.