Reclamă

Sudul litoralului românesc a fost lovit de inundații devastatoare, considerate cele mai puternice din ultimii 20 de ani. Județul Constanța a fost puternic afectat, în special zonele Amzacea, Vama Veche, Venus și Eforie Nord. Conform șefului DSU, Raed Arafat, au fost desfășurate sute de intervenții pentru salvarea și evacuarea persoanelor afectate.

În ultimele zile, peste 800 de persoane au apelat numărul de urgență 112 pentru ajutor. Pompierii au intervenit pentru a salva 61 de persoane. Peste 30 de utilaje continuă să opereze în zonele afectate, încercând să evacueze apa acumulată în subsoluri și locuințe.

„Ca să vă dați seama ce a fost în ultimele două zile, în județele Tulcea și Constanța s-a intervenit în 26 de localități pentru evacuarea apei din 93 de case, 75 de curți, 85 de subsoluri care unele sunt la operatori economici, altele la case, la 48 de case. Pe lângă alte intervenții, copaci căzuți, străzi inundate șamd.”, a declarat Raed Arafat.

Pentru a face față situației de urgență, forțele IGSU au fost suplimentate din alte județe și au fost aduse șapte motopompe suplimentare. În prezent, intervențiile continuă la Constanța, Mangalia, Amzacea și Venus. Evaluarea completă a pagubelor urmează să fie realizată de către Comitetul pentru Situații de Urgență al județului Constanța, condus de prefect.

Raed Arafat a subliniat importanța pregătirii pentru fenomene meteo extreme și a recomandat populației să reactiveze serviciul Ro-Alert. „Sfătuim populația care a dezactivat Ro-Alert, să-l reactiveze. Au fost date 4 coduri roșii nowcasting în județele Constanța și Tulcea în ultimele 2 zile, 12 coduri portocalii în 10 județe pe lângă alte avertizări.”

Recomandarea autorităților către locuitori este de a fi atenți la mesajele transmise pentru a reacționa din timp. Problema curățirii și dimensionării canalelor rămâne una importantă pentru a preveni astfel de situații în viitor.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro