Compania aeriană Ryanair, prin vocea directorului executiv Michael O’Leary, a cerut recent stabilirea unei limite de două băuturi alcoolice per pasager în barurile din aeroporturi. Măsura propusă vine ca răspuns la o serie de incidente cauzate de consumul excesiv de alcool la bordul avioanelor și în airporturi.
O’Leary a explicat într-un interviu pentru Daily Telegraph că o combinație de alcool cu „pudră și tablete” a condus la agresiuni asupra echipajului de cabină și confruntări între pasageri. Acesta a subliniat dificultatea companiilor de a identifica pasagerii sub influența alcoolului, deoarece aceștia tind să se integreze bine până la îmbarcare, comportându-se aparent sobru.
„Atâta timp cât pot sta în picioare și se amestecă, vor trece. Apoi, când avionul decolează, vedem comportamentul neadecvat”, a declarat el pentru Telegraph. Directorul a menționat și schimbările de comportament observate în timp la pasagerii care consumă alcool, sugerând că acum aceștia ar putea lua și alte substanțe, ceea ce duce la agresivitate crescută.
Poziția lui Michael O’Leary apare în contextul în care mai multe incidente mediatizate au implicat dezordini la bordul avioanelor, inclusiv presupuse agresiuni asupra personalului de bord și altercații între pasageri. BBC citează un purtător de cuvânt al AirportsUK care a declarat că instanțele de drept vor aplica amenzi, interzicerea accesului la zboruri și chiar pedepse cu închisoarea pentru pasagerii indisciplinați.
Totuși, O’Leary a criticat lipsa de cooperare a aeroporturilor în privința reglementării consumului de alcool, afirmând că pub-urile din aeroporturi continuă să servească pasageri care sunt deja în stare de ebrietate.
În concluzie, O’Leary se pronunță ferm pentru reforma politicilor de consum alcoolic în aeroporturi și avioane, susținând că astfel de măsuri ar contribui la îmbunătățirea siguranței și confortului pe durata zborurilor.