Reclamă

Pensia va fi mărită pentru 390.000 de bucureșteni începând din luna septembrie, a anunțat Cristiana Dumitrescu, director executiv al Casei de Pensii a Municipiului București (CPMB). Totuși, două categorii de pensionari nu vor beneficia de aceste modificări: cei care primesc indemnizație socială și cei cu un stagiu de cotizare mic. Din totalul de 470.000 de decizii de recalculare emise, doar 277 de pensionari au solicitat revizuirea acestora, ceea ce Cristiana Dumitrescu consideră a fi un procent infim.

„Prin acest proces de recalculare nicio pensie aflată în plată nu va scădea. Totodată, vreau să menționez că această lege este o lege care elimină toate inegalitățile din sistemul public de pensii. Pensiile vor fi egale, pentru contribuții egale”, a declarat Dumitrescu într-o conferință de presă.

De la 1 octombrie, plafonul de impozitare pentru pensii va fi ridicat de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Astfel, aproximativ 125.000 de pensionari bucureșteni vor beneficia direct de această schimbare, deoarece pensiile lor, fiind sub 3.000 de lei, nu vor mai fi impozitate.

„Aproximativ 125.000 de pensionari din cadrul Casei de Pensii a Municipiului București vor beneficia din nou de o creștere datorită faptului că pensiile nu se vor mai impozita sub acest plafon”, a afirmat Dumitrescu. Cu toate acestea, directorul executiv al CPMB a subliniat că vor fi două categorii de pensionari pentru care pensia nu va fi modificată față de luna august.

Casa de Pensii a trimis acestor beneficiari o scrisoare semnată de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, și de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, pentru a-i informa că pensiile vor fi păstrate la nivelul lunii august.

Noutatea de anul acesta în recalcularea pensiei o reprezintă numărul de puncte de stabilitate, acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani), care se adaugă la pensie pentru persoanele care au lucrat în condiții speciale de muncă. Formula de calcul a pensiei de la 1 septembrie 2024 va fi: VPR x Număr total de puncte. Unde VPR (valoarea punctului de referință) este calculat ca valoarea punctului de pensie (2.032 lei) împărțit la 25 = 81 lei, iar numărul total de puncte va include punctele de contributivitate, de stabilitate și asimilate/necontributive.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro