Reclamă

Ofensiva îndrăzneață a Ucrainei în Rusia a slăbit regimul lui Vladimir Putin și a demonstrat că amenințările acestuia legate de extinderea războiului din cauza sprijinului occidental pentru Kiev erau nefondate, a declarat ministrul suedez de externe, Tobias Billström, într-un interviu pentru Financial Times.

Incursiunea de peste trei săptămâni a Ucrainei, prin care a cucerit aproximativ 1.200 de kilometri pătrați din regiunea Kursk, a schimbat „narațiunea” războiului, conform aceluiași oficial. Billström a cerut aliaților Kievului să intensifice eforturile de susținere a Ucrainei. „Numai faptul că acest lucru a fost posibil este mult mai important decât teritoriul propriu-zis”, a afirmat el, subliniind că acțiunea este devastatoare pentru regimul lui Putin.

Ministrul a adăugat că „mașinăria de război a Rusiei este găunoasă”, nefiind capabilă să-și protejeze granițele. În ceea ce privește schimbarea regimului de la Moscova, Billström a menționat că și autoritățile suedeze discută pe această temă, considerând că actuala conducere rusă ar continua să manifeste tendințe imperialiste.

Suedia, care a renunțat la neutralitate după invazia Rusiei, a oferit sprijin militar esențial Ucrainei, anunțând chiar furnizarea de avioane de recunoaștere și rachete aer-aer. În contrast, alți oficiali occidentali și-au exprimat îngrijorarea față de impactul pe care ofensiva din Kursk îl poate avea asupra forțelor ucrainene din alte regiuni strategice ale țării.

Billström a admis că războiul implică riscuri, dar a subliniat importanța succesului obținut de Ucraina în această etapă, afirmând că „nimeni nu poate priva Ucraina de faptul că a reușit să facă asta o dată”. A reiterat necesitatea de a rămâne consecvenți în sprijinul pentru Kiev.

În ciuda presiunilor asupra Ucrainei pentru negocieri de pace, ministrul suedez a subliniat că „succesul din Kursk a schimbat datele problemei”. Acesta a evitat să discute strategia militară, axându-se pe „impactul politic” al ofensivei ucrainene, care a evidențiat slăbiciunea lui Putin.

Billström a încheiat cu remarca că amenințările nucleare ale Rusiei sunt mai degrabă menite să inducă teamă, menționând că „mare parte din ceea ce vine din Moscova este fals”, având ca scop crearea unei imagini de putere mult mai mare decât realitatea.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro