Reclamă

Serbia a semnat un contract pentru achiziţionarea a 12 avioane de luptă Rafale de la compania Dassault Aviation, în cadrul unei vizite importante a președintelui Franței, Emmanuel Macron, la Belgrad, conform informațiilor AFP preluate de news.ro. Aceasta achiziție marchează un pas semnificativ pentru forțele aeriene sârbe, care vor înlocui vechile avioane MiG rusești cu noile avioane franceze Rafale.

Conform înțelegerii, Serbia ar urma să primească până în 2029 un total de nouă avioane Rafale cu un singur loc și trei avioane cu două locuri. Valoarea exactă a contractului nu a fost dezvăluită oficial, însă discuțiile anterioare sugerează o sumă de aproximativ trei miliarde de euro, așa cum a indicat președintele sârb Aleksandar Vucic în februarie. Această sumă a fost confirmată ulterior de Eric Trappier, președintele și CEO-ul Dassault Aviation, către jurnaliști.

Tranzacția reprezintă unul dintre multele acorduri în materie de armament încheiate de Serbia, care au fost facilitate de creșterea semnificativă a bugetului său militar în ultimul deceniu. Achizițiile anterioare au inclus echipamente din Europa, China și Rusia, ceea ce subliniază politica Belgradului de diversificare a surselor pentru modernizarea armatei.

În contextul vizite la Belgrad, semnarea contractului pentru avioanele Rafale subliniază relațiile economice și strategice dintre Serbia și Franța, evidențiind totodată angajamentul Serbiei de a-și moderniza capacitățile de apărare și de a-și întări prezența în regiune.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro