Reclamă

România a primit aprobarea pentru o finanțare în valoare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI), fonduri destinate modernizării rețelei de distribuție a energiei electrice, conform unui comunicat emis de instituția financiară și transmis joi de Agerpres. Această investiție face parte dintr-un proiect amplu de 629 de milioane de euro, susținut și de fonduri europene și resurse proprii ale beneficiarului.

„În drumul său spre independența energetică, România are o nevoie uriașă de investiții în rețelele de energie electrică, motiv pentru care, din calitatea mea de membru în Boardul Directorilor al Băncii Europene de Investiții, sunt bucuros să anunț că am aprobat la BEI o finanțare în valoare de 200 de milioane de euro pentru țara noastră”, a declarat Mihai Precup, membru în Consiliul de Administrație al BEI. El a subliniat importanța acestui pas către o rețea de energie electrică modernă și eficientă.

Proiectul vizează consolidarea și renovarea stațiilor, substațiilor și liniilor aeriene ale României, urmărind extinderea capacităților de distribuție a energiei electrice, facilitarea absorbției energiei din surse regenerabile și reducerea autoconsumului. Acțiunile sunt, de asemenea, parte dintr-un Proiect de Interes Comun (PCI) european, menit să îmbunătățească interconexiunile rețelelor de transport și distribuție din România, Bulgaria și Ungaria.

Valoarea totală a proiectului de investiții este de 629 de milioane de euro, din care BEI contribuie cu 200 de milioane de euro, fondurile europene oferă 295 de milioane de euro, iar suma de 134 de milioane de euro provine din surse proprii ale beneficiarului.

Investiția include și elemente din proiectul Carmen 1, o subcomponentă a operațiunii totale, cu un aport de aproximativ 10-15% din investițiile totale. Prin extinderea conexiunilor din surse regenerabile la rețele, proiectul urmărește să consolideze poziția României ca un factor de stabilitate energetică în regiune.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro