Reclamă

Noul program „Rabla pentru tractoare”, lansat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, dispune de un buget de 500 de milioane de lei, având scopul de a sprijini achiziția de utilaje agricole cu până la 80% din valoarea totală a acestora. Ministrul Mircea Fechet a subliniat importanța programului pentru producătorii agricoli din România, menționând că obiectivul principal este achiziționarea de tractoare și mașini agricole mai puțin poluante.

Ministrul Fechet a explicat că, „bugetul alocat acestui program este de 500 de milioane de lei, iar schema de ajutor de stat permite achiziționarea unui tractor cu o valoare maximă de 55.000 de euro, TVA inclus.” Beneficiarii programului pot obține sprijin financiar între 65% și 80% din valoarea totală a tractorului.

Printre criteriile de eligibilitate menționate, ministrul a precizat că „tinerii fermieri, sub 40 de ani, pot beneficia de un sprijin de până la 80%, iar pentru alte categorii de fermieri, sprijinul financiar este de până la 65%, condiția fiind să dețină atestat de producător.” El a exprimat speranța ca programul să se bucure de succes și să fie repetat anual, având în vedere că astfel de inițiative nu au mai fost finanțate în acest mod până acum.

Laurențiu-Adrian Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a explicat că programul va urma directiva modelului „Rabla”, unde „fermierul cu atestat de producător poate casa un vehicul uzat, precum un tractor mai vechi, și va primi un voucher care va acoperi o parte din costul unui tractor nou și al unui utilaj aferent.” Acesta a detaliat că dealerul va depune ulterior decontul la Administrația Fondului pentru Mediu.

Programul urmărește să stimuleze modernizarea parcului național de utilaje agricole, cu un accent pe susținerea producției interne. Mulți dintre producătorii de tractoare și utilaje sunt din România, iar această inițiativă îi încurajează să își dezvolte afacerea pe plan local.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro