Reclamă

Majorare pentru indemnizația de însoțitor

Indemnizația de însoțitor pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate va fi majorată cu suma de 224 de lei la începutul lunii septembrie 2024.

Astfel, indemnizația va ajunge la valoarea de 1.850 de lei, față de 1.626 de lei cât este în prezent. Creșterea a fost anunțată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale printr-un comunicat publicat în data de 26 august 2024.

Detalii despre recalcularea indemnizației

Indemnizația de însoțitor, care este încasată cumulativ cu pensia de invaliditate, este în prezent calculată la 80% din punctul de pensie.

Aceasta urmează să fie recalculată conform noilor prevederi legislative. Modificarea legislativă care stă la baza acestei creșteri este Legea nr. 360/2023 referitoare la sistemul public de pensii.

Aceasta aduce o îmbunătățire și prevede un calcul al indemnizației de 50% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Decretul HG nr. 598/2024 emis de Executiv prevede că începând cu 1 iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată urmează să fie de 3.700 de lei. Această sumă este folosită ca bază de calcul pentru noile măsuri referitoare la valoarea indemnizației de însoțitor.

Impactul schimbărilor asupra pensionarilor

Pentru a oferi o imagine de ansamblu, la nivelul lunii actuale, în evidențele Casei Naționale de Pensii Publice apar aproximativ 45.000 de pensionari încadrați în gradul I de invaliditate.

Aceștia vor beneficia în mod direct de pe urma majorării indemnizației de însoțitor.

În încheiere, modificarea legislativă aduce un spor de venit pentru pensionarii cu invaliditate gradul I. Începând cu 1 septembrie 2024, indemnizația de însoțitor va crește cu suma de 224 de lei, ajungând la 1.850 de lei.

Aceasta a fost baza de calcul pentru indemnizația de însoțitor, în contextul în care salariul minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit la 3.700 de lei.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro