Reclamă

Fabien Roussel, liderul Partidului Comunist Francez (PCF), a formulat o comparație controversată între președintele Emmanuel Macron și fostul președinte american Donald Trump. Roussel a afirmat că Macron a recurs la o ‘lovitură în forță’, asemănătoare cu acțiunile lui Trump, care a contestat rezultatul alegerilor din SUA și a incitat susținătorii să atace Capitoliul. Declarația a fost făcută într-un interviu acordat postului BFMTV.

Roussel și-a exprimat astfel nemulțumirea față de refuzul lui Macron de a numi pe Lucie Castets în funcția de premier, o cerere susținută de stânga franceză, care include ecologiștii, comuniștii și Partidul La France Insoumise (LFI). Roussel a întrebat retoric: ‘În ce altă democrație occidentală urnele sunt atât de călcate în picioare, în afară de Statele Unite, unde domnul Trump a contestat rezultatul alegerilor și și-a trimis susținătorii să invadeze Capitoliul?’

Liderul comunist a declarat intenția sa de a mobiliza cetățenii francezi pentru a lupta și a se mobiliza. În acest context, mai multe sindicate studențești și LFI au anunțat un protest de stradă programat pentru 7 septembrie. Roussel nu a discutat despre această manifestație specifică în interviul său, dar a subliniat importanța mobilizării sociale, afirmând: ‘Ceea ce nu am obținut prin urne vom obține prin raportul de forță, mobilizarea socială’.

În plus, Roussel a făcut un apel către public să participe la ‘Sărbătoarea umanității’ (‘Fête de l’Humanité’), eveniment care va avea loc între 13 și 15 septembrie. El a descris acest eveniment ca fiind ‘un mare moment al acestui început de an nou politic’.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro