Reclamă

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut luni aliaților să elimine restricțiile privind utilizarea armelor occidentale cu rază lungă de acțiune de către Ucraina pentru a atinge ținte în Rusia. Aceasta solicitare vine după un atac semnificativ al Rusiei împotriva Ucrainei, unul dintre cele mai mari de la începutul conflictului, informează Kyiv Independent. În acest context, Borrell a ridicat din nou problema, subliniind necesitatea acestei măsuri după atacul din această săptămână, în cadrul căruia Rusia a lansat 127 de rachete și 109 drone.

Acest atac a țintit 15 regiuni ucrainene, afectând atât infrastructura civilă cât și energetică. Potrivit Serviciului Național de Urgență din Ucraina, cel puțin șapte persoane și-au pierdut viața, iar alte 47 au fost rănite, incluzând și patru copii. Borrell a declarat pe platforma X: „Rusia și-a intensificat agresiunea prin noi atacuri masive în Ucraina, vizând infrastructura civilă, inclusiv centralele hidroelectrice, și provocând victime”.

Borrell a mai precizat că ridicarea restricțiilor ar întări capacitatea de autoapărare a Ucrainei, ar salva vieți și ar reduce impactul distrugerilor. Aceasta ar urma să fie discutată într-o reuniune informală pe 29 august cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, și miniștrii de externe ai statelor membre UE. În acest cadru, se va discuta și despre întărirea apărării aeriene ucrainene.

Ucraina a exprimat de mult timp nemulțumirea față de restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, considerându-le un obstacol în efortul său militar. Deși în mai, SUA au permisi Ucrainei să utilizeze lansatoare HIMARS și rachete GMLRS aproape de frontiera rusă, Washingtonul și Londra restricționează în continuare utilizarea de rachete ATACMS și Storm Shadow pentru ținte din interiorul Rusiei. Ucraina a intensificat presiunile pentru ridicarea acestor interdicții în urma incidentului de la Kursk din 6 august.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro