Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat un „SOS” climatic global la un summit al insulelor din Pacific, evidenţiind cercetări care demonstrează că nivelul mării în această regiune creşte mult mai rapid decât media globală. „Mă aflu în Tonga pentru a lansa un SOS global – Save Our Seas – privind creşterea nivelului mărilor. O catastrofă mondială pune în pericol acest paradis din Pacific”, a declarat Guterres.
Insulele din Pacific, deşi slab populate şi cu puţine industrii, contribuie împreună cu mai puţin de 0,02% la emisiile globale anuale. Totuşi, aceste insule, aflate într-un coridor tropical, sunt ameninţate de creşterea nivelului oceanelor. Această situaţie este monitorizată încă din anii 1990 de Organizaţia Mondială de Meteorologie, care şi-a instalat dispozitive de măsurare pe plajele celebre din Pacific.
Potrivit unui nou raport al principalului organism ONU de monitorizare a climei, nivelul mării a crescut cu aproximativ 15 centimetri în ultimele trei decenii în anumite părţi ale Pacificului, în timp ce media globală este de 9,4 centimetri. Celeste Saulo, oficial de top al agenţiei de prognoză, a subliniat că „este din ce în ce mai evident că nu mai avem timp să schimbăm situaţia”.
În regiunile precum Kiribati şi Insulele Cook, creşterea nivelului mării a atins sau a fost chiar sub media mondială. Însă, în alte zone, inclusiv capitalele Samoa şi Fiji, nivelul mării a crescut aproape de trei ori mai mult decât media globală. În Tuvalu, o naţiune de joasă altitudine din Pacific, lipsa terenurilor determină copiii să folosească asfaltul aeroportului internaţional ca loc de joacă improvizat.
Această situaţie alarmantă din Pacific subliniază necesitatea unor măsuri urgente la nivel global pentru a combate efectele schimbărilor climatice şi a proteja insulele vulnerabile.