Pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, părți din regiunea Kursk din Rusia au căzut sub controlul unor forțe armate străine, iar localnicii se simt abandonați de guvern. Informațiile furnizate de The Insider dezvăluie nemulțumirea crescândă a rezidenților față de autoritățile locale și naționale. Refugiații din zonele de la granița cu Ucraina își exprimă nemulțumirea față de oficialii care au evacuat zona fără a informa locuitorii, cu mult înainte ca forțele ucrainene să lanseze ofensiva.
La Kursk, sunetul avioanelor este omniprezent. În timp ce avioanele de luptă bombardează Ucraina, avioanele militare transportă soldați răniți de pe front, acum mai aproape ca niciodată de locuitorii din Kursk. Petr, un localnic, a declarat: „Ucrainenii trag în orice. Simt un fel de ură animalică față de noi. Nu e nicio surpriză – au suferit mult. Poți să spui ce vrei, dar noi i-am invadat primii.”
Deși orașul Kursk pare încă activ, cu magazine și mall-uri deschise, unele produse din regiuni cucerite nu mai sunt disponibile, cum este cazul cârnaților din Sudja. De când guvernul federal a declarat stare de urgență, clădirile guvernamentale și alte puncte strategice sunt patrulate de soldați echipați corespunzător.
Cartierul Jeleznodorojnîi, unde se află o bază aeriană, a fost puternic afectat de armele ucrainene. În noaptea de 11 august, o rachetă ucraineană a lovit un bloc de locuințe, rănind 15 persoane. Autoritățile au promis restaurarea clădirii și începerea procesului de reabilitare.
Resentimentele localnicilor sunt accentuate de relatările despre cum administrația orașului Sudja a părăsit zona cu mult înainte de începerea atacurilor. „Luptătorii TikTok de la Ahmat au plecat cu două săptămâni înainte, iar administrația districtului Sudja și poliția au dispărut cu trei zile înainte,” a declarat Anatoli, un voluntar local.
În ciuda promisiunilor, refugiații se confruntă cu dificultăți mari. Ajutoarele umanitare sunt insuficiente, iar refugiații așteaptă ore întregi în condiții necorespunzătoare. Mulți dintre cei care au renunțat la evacuare rămân fără sprijin financiar și nu au primit indemnizațiile promise de guvern. „Nimic în afară de hainele de pe noi,” s-a plâns un localnic.
Lipsa de atenție din partea televiziunilor de stat rusești cu privire la situația din Kursk a diminuat și mai mult încrederea localnicilor în autorități. Mulți dintre rezidenți consideră că au fost abandonați, deși regiunea Kursk era una dintre zonele care susținuseră inițial invazia în Ucraina.
Aproximativ 120.000 de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele, în timp ce adăposturile temporare din regiune au o capacitate de doar 7.000 de persoane. Refugiații rămași se plâng de condițiile grele, iar criticile la adresa guvernului nu par să găsească urechi receptive.