Reclamă

Liderul Hezbollahului libanez, Hassan Nasrallah, a anunțat lansarea unui atac cu drone asupra unei baze israeliene de informații militare duminică dimineață. Potrivit lui Nasrallah, ținta principală a operațiunii a fost „Glilot, principala bază israeliană de informații militare”, situată la 110 km de graniță.

Nasrallah a făcut această declarație într-un discurs televizat, precizând că atacurile fac parte dintr-o ofensivă pe scară largă. Totuși, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat pentru AFP că baza vizată, care găzduiește și sediul Mossad, nu a fost lovită.

În același context, liderul Hezbollah a contestat acuzațiile Israelului privind distrugerea unor rampe de lansare a rachetelor. „Afirmațiile că rezistența urma să lanseze 8.000 sau 6.000 de rachete și drone și că (Israelul) a dejucat acest lucru (…) sunt false”, a afirmat Nasrallah.

Hezbollah a lansat atacul în două etape, potrivit declarațiilor sale. Prima etapă a inclus 340 de rachete Katiușa asupra a unsprezece ținte militare din nordul Israelului și din Înălțimile Golan ocupate. Mai apoi, dronele au fost lansate din sudul Libanului și, pentru prima dată, din Valea Bekaa, vizând obiective militare mai adânc în teritoriul israelian.

Pe lângă baza Glilot, Nasrallah a menționat că au fost vizate și baza aeriană Ein Shemer, situată la 70 km de graniță. În replică, Israelul a susținut că a dejucat un atac pe scară largă al Hezbollah, efectuând mai multe lovituri în Liban.

Mişcarea libaneză și-a argumentat acțiunile ca represalii la moartea liderului militar Fuad Shukr, ucis într-un atac israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului pe 30 iulie. Nasrallah a sugerat că aceste acțiuni s-au încheiat, afirmând că, dacă „rezultatul este satisfăcător și atinge obiectivele dorite, vom considera că operațiunea de represalii” a fost îndeplinită.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro