Zeci de mii de persoane din întreaga lume utilizează un site web care oferă sfaturi explicite despre metode de sinucidere. Acesta este locul în care, pe forumuri publice, în livechat-uri și prin mesaje private, membrii discută despre metode precum spânzurarea, otrăvurile sau armele, potrivit The New York Times. Investigația realizată de BBC a scos la iveală că peste 700 de persoane din Marea Britanie au căutat parteneri de sinucidere pe acest site.
Roberta Barbos, o studentă româncă de 22 de ani de la Universitatea din Glasgow, a ajuns pe acest site după o despărțire dureroasă. Primele ei mesaje au relatat stările de singurătate insuportabilă. La scurt timp, studenta și-a pus capăt zilelor conform unei anchete desfășurate de BBC. Cazuri similare sunt numeroase, inclusiv cel al lui Shawn Shatto (25 ani) din Pennsylvania și Daniel Dal Canto (16 ani) din Utah, amândoi decedați după ce au avut interacțiuni pe site.
Numărul total al victimelor rămâne necunoscut, deoarece membrii site-ului sunt în mare parte anonimi. Totuși, NYT a identificat 45 de persoane din SUA, Marea Britanie, Italia, Canada și Australia, victime ale acestui fenomen. Mai mult de 500 de membri au postat mesaje de adio fără să mai fi activi ulterior pe platformă.
Investigația a evidențiat și cazuri de abuz sexual. Craig McInally, în vârstă de 31 de ani, a răspuns la postările mai multor femei tinere care căutau parteneri de sinucidere, pe care le-a agresat. După ce a fost arestat, s-a aflat că Craig a folosit plaja platformei pentru a găsi și ademeni alte tinere vulnerabile, inclusiv pe Roberta Barbos.
Site-ul a atras șase milioane de vizualizări lunar în 2021, de patru ori mai multe decât National Suicide Prevention Lifeline. Majoritatea membrilor raportează tulburări mentale și au sub 30 de ani. Australia, Germania și Italia au restricționat accesul la acest site, care rămâne totuși activ în SUA, țară în care reglementările online nu sunt uniforme.
Cei doi administratori ai site-ului, cunoscuți sub numele Marquis și Serge, își ascund identitățile reale și sunt deciși să lupte pentru păstrarea platformei. În ciuda criticilor, unul dintre administratori a declarat că „oamenii sunt responsabili pentru propriile acțiuni” și că site-ul oferă un spațiu în care indivizii pot vorbi fără teama de a fi judecați sau ‘salvați’.