Peste o treime dintre pacienții diagnosticați cu cancer în Anglia sunt nevoiți să aștepte mai mult de două luni pentru a începe tratamentul, conform unor date publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS). Acest raport subliniază saturația sistemului public de sănătate britanic. Datele indică faptul că numărul pacienților care așteaptă mai mult decât limita recomandată de 62 de zile, de la trimiterea către un specialist și până la începerea tratamentului, a crescut alarmant, de la 11% la 33,4%, între 2012 și 2024.
Similar, în Scoția, procentul persoanelor care nu își încep tratamentul la timp a crescut de la 5,2% la 29,6%, iar în Irlanda de Nord de la 20,1% la 66%, pentru aceeași perioadă. Situația este reflectată la nivelul întregului Regat Unit, unde timpul de așteptare a crescut constant în ultimii 12 ani, ajungând la un vârf în timpul pandemiei de COVID-19, ceea ce a generat întârzieri suplimentare.
În plus, în Anglia, creșterea numărului de pacienți care depășesc și altă perioadă crucială – cea de 31 de zile, între decizia medicală și începerea tratamentului efectiv – este de la 1,6% la 8,9% în 12 ani. Potrivit ONS, acest timp suplimentar se explică, în principal, prin perioada necesară pentru diagnosticare, mai degrabă decât prin întârzieri în inițierea tratamentului propriu-zis.
Redresarea sistemului național de sănătate (NHS) este una dintre prioritățile noului guvern laburist, ales în luna iulie. Acesta are de gestionat liste de așteptare prea mari și un deficit de personal medical. Mai mulți experți cer guvernului să lanseze un plan flexibil de luptă împotriva cancerului și să acorde acestei probleme o importanță centrală, conform unei opinii publicate în revista Lancet Oncology. „Faptul că mai mult de o persoană din trei așteaptă mai mult de 62 de zile pentru a începe tratamentul împotriva cancerului arată că există un risc crescut de a muri inutil din cauza acestei boli”, avertizează aceștia.