Zeci de persoane, printre care și miri, au fost diagnosticate cu toxiinfecție alimentară după ce au participat la trei nunți organizate în weekend-ul 16-18 august 2024, la un restaurant din Cisnădie, județul Sibiu. Direcția de Sănătate Publică (DSP) a descoperit că bucătarul șef și trei ajutoare erau infectați cu stafilococ auriu, ceea ce a condus la îmbolnăvirea invitaților.
Unul dintre miri a relatat cum, la câteva ore după nuntă, atât el, cât și mulți alții au început să manifeste simptome severe, precum stări de vomă și dureri musculare, fiind contactat de alte persoane afectate pentru a confirma sursa simptomelor.
Cosmina, una dintre nuntașe, a declarat că „a fost toxiinfecție alimentară” conform biletului de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Invitata a mai adăugat că mâncarea nu prezenta semne de alterare până în momentul consumului. Din cele 100 de persoane afectate, majoritatea au preferat să se trateze acasă, doar 10 dintre ele fiind consultate la UPU Sibiu.
Pe 18 august, la UPU Sibiu s-au prezentat opt persoane, cu vârste cuprinse între 21 și 51 de ani, iar pe 19 august alte două persoane au ajuns la spital cu simptome similare. Cristina Bălău, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a confirmat aceste prezentări.
Ancheta DSP Sibiu a inclus prelevarea de probe de sanitație și analize biologice de la personalul de bucătărie. Rezultatele preliminare au evidențiat prezența stafilococului auriu. DSP a cerut concedierea imediată a personalului afectat și reintegrarea acestuia doar după confirmarea absenței bacteriilor.
Reprezentanții restaurantului și-au exprimat regretul față de situație și au anunțat implementarea unor noi proceduri pentru selectarea personalului, menționând un incident cu un colaborator care ar fi adus infecția. „Ne asumăm toată responsabilitatea și am instaurat noi proceduri menite să evite pe viitor asemenea situații”, au afirmat aceștia.