Reclamă

George Gorgoi, un nume remarcabil în lumea gimnasticii românești și fost antrenor al Nadiei Comăneci, a murit joi după o îndelungată luptă cu o boală necruțătoare. Anunțul privind trecerea sa în neființă a fost făcut public de Adrian Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, pe rețeaua sa de socializare.

George Gorgoi a jucat un rol esențial în dezvoltarea gimanștilor români, descoperind și formând numeroase talente care au câștigat titluri mondiale și olimpice pentru România. Printre celebrele sale eleve se numără Emilia Eberle, Anca Grigoraş, Mihaela Riciu și Liliana Bălan.

Cariera sa de antrenor a început la CS 23 August din București, urmând să se alăture CSM Cluj și ulterior centrului gimnastic de la Onești, înființat în 1969. În acea perioadă, a contribuit decisiv la succesul gimnastelor românești la numeroase competiții internaționale prestigioase, printre care Olimpiadele de la München (1972), Montreal (1976) și Moscova (1980).

Activitatea sa în România s-a încheiat la sfârșitul anului 1983, în urma unui conflict cu regimul comunist. După acest incident, George s-a văzut nevoit să părăsească țara, emigrând inițial în Israel, apoi în Canada, și stabilindu-se în cele din urmă în SUA.

În Canada, a lucrat mai întâi la un club privat și apoi ca antrenor al lotului național masculin, sub îndrumarea sa canadienii reușind să câștige prima lor medalie mondială. În SUA, Gorgoi a deținut clubul „Buffalo One Gymnastics” până în 2005, iar în ultimii ani ai carierei a antrenat la clubul „Jets Gymnastic” din Rochester, Minesotta.

George Gorgoi a rămas întotdeauna un susținător al gimnasticii românești chiar și de la distanță, având în plan să înființeze în județul Argeș un centru dedicat acestui sport, demers însă care nu s-a materializat.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro