Reclamă

De la 1 septembrie, casele de pensii vor iniția o nouă recalculare a pensiilor, care va include și veniturile nepermanente. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că pensionarii care au obținut venituri suplimentare după aprilie 2001 nu vor trebui să prezinte niciun document către casele de pensii. Aceștia vor beneficia de recalcularea pensiilor dacă au plătit contribuții de asigurări sociale pentru aceste venituri și dacă aceste contribuții sunt evidențiate în declarația fiscală 112.

Pentru veniturile obținute înainte de anul 2001, pensionarii trebuie să recupereze adeverințe de la foștii angajatori, care sunt obligați prin lege să le furnizeze aceste documente. Pentru aproximativ un milion de pensionari, recalcularea nu s-a încheiat odată cu emiterea noilor decizii de pensie. Aceștia ar putea primi sume suplimentare dacă demonstrează că au avut și alte venituri nepermanente, precum sporuri, prime sau bonusuri, înainte de anul 2001.

O problemă semnificativă apare atunci când foștii angajatori nu mai există, caz în care pensionarii trebuie să apeleze la firmele de arhivare, care percep tarife ridicate. Consiliul Concurenței a demarat o anchetă cu privire la aceste costuri, după ce a primit plângeri din partea pensionarilor. În concret, costurile pentru o cerere ajung la 101 lei, iar taxa de cercetare este de 81 lei pentru fiecare an solicitat. Potrivit calculelor Buletinului Național de Statistică (BNS), un pensionar ar putea plăti până la 3.000 de lei pentru a strânge toate documentele necesare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro