Reclamă

Pe 23 august 1944, Regele Mihai I a demis și arestat pe Ion Antonescu, prim-ministru al României și „Conducător al Statului”, marcând o întoarcere a armelor și o schimbare majoră în politica militară și externă a țării. Regele a decis să pună capăt colaborării României cu Puterile Axei, deschizând tratative de armistițiu cu Aliații și inițiind o cooperare militară cu Uniunea Sovietică.

Ion Antonescu, care fusese numit prim-ministru de către Regele Carol al II-lea și reconfirmat de Regele Mihai I, și-a pierdut toate funcțiile prin decret regal în 23 august 1944. Odată cu acesta s-a încheiat regimul militar impus de Antonescu și s-au redus puterile discreționare pe care și le însușise.

Antonescu, care aliase România cu Axa într-un război împotriva Aliaților, a refuzat cererea regală de a semna un armistițiu imediat cu Uniunea Sovietică. Cu Armata Roșie pregătită să reînceapă ofensiva în septembrie 1944, era urgent necesară o reevaluare a alianțelor României, lucru realizat prin Actul de la 23 august.

După arestarea lui Ion Antonescu, coaliția de partide democratice alături de comuniști și-armata română au făcut tranziția către Aliați și au declarat război Germaniei și Ungariei. Noul guvern, format din reprezentanți ai partidelor democratice, comuniști și ofițeri ai armatei, a negociat armistițiul cu URSS, acceptând despăgubiri de război și pierderi teritoriale în est.

Ion Antonescu a fost ulterior preluat de gărzile comuniste fără consimțământul noilor autorități române și dus în URSS, unde a fost ținut prizonier timp de un an și jumătate. În cele din urmă, a fost judecat de Tribunalul Poporului București, condamnat la moarte și executat în 1946.

Ziua de 23 august a fost marcată de regimul comunist ca Zi Națională a României, denumindu-se în diverse modalități, culminând cu „Revoluția de Eliberare Socială și Națională, Antifascistă și Antiimperialistă”. După căderea comunismului, istorici au reevaluat evenimentele și rolul jucat de Regele Mihai a fost adus în centrul atenției, iar sărbătorirea oficială a acestei zile a fost suspendată.

Întoarcerea armelor din 23 august 1944 a avut implicații majore asupra cursului celui de-Al Doilea Război Mondial și asupra ulterioarei istorii politice a României, contribuind la revenirea Transilvaniei de Nord în granițele țării.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro