Reclamă

Un start-up din California, Savor, susține că a descoperit un proces complex care elimină nevoia de animale, oferind în schimb un unt fără lactate cu un gust similar celui tradițional. Reprezentanții companiei afirmă că produsul are o amprentă de carbon mai mică decât varianta clasică.

Savor, sprijinit de miliardarul Bill Gates, a experimentat deja alternative fără lactate pentru înghețată, brânză și lapte, utilizând un proces termochimic care construiește molecule de grăsime din lanțuri de dioxid de carbon, hidrogen și oxigen. Acum, compania s-a axat pe dezvoltarea unui unt fără animale.

Compania susține că noul proces nu generează emisii de gaze cu efect de seră, nu utilizează terenuri agricole și implică mai puțin de o miime din cantitatea de apă necesară agriculturii tradiționale. Bill Gates a declarat: „Procesul nu generează emisii de gaze cu efect de seră și nu utilizează terenuri agricole și mai puțin de o miime din cantitatea de apă necesară agriculturii tradiționale. Și, cel mai important, are un gust foarte bun – ca și cel real, pentru că din punct de vedere chimic este.”

Noul unt are o amprentă de mai puțin de 0,8 g echivalent de dioxid de carbon pe kilogram, comparativ cu untul normal nesărat de 80% grăsime, care are o amprentă de 16,9 kg echivalent dioxid de carbon pe kilogram, conform The Guardian.

În prezent, Savor se află în faza precomercială și lucrează la obținerea aprobării de reglementare. „Nu ne așteptăm să putem avansa cu niciun fel de vânzări până cel puțin în 2025.”, a declarat Kathleen Alexander, directorul executiv al Savor.

Produsele alternative la carne și lactate au câștigat popularitate în ultimii ani, deși unele nu reușesc să își păstreze aroma autentică. Savor afirmă că untul său are un gust comparabil cu variațiunea tradițională. „Până în prezent, am avut paneluri de degustare cu zeci de persoane. Ne așteptăm să realizăm un panel mai oficial ca parte a eforturilor noastre de comercializare și extindere”, a adăugat Kathleen Alexander.

Bill Gates a subliniat: „Ideea de a trece la grăsimi și uleiuri fabricate în laborator poate părea ciudată la început. Dar potențialul lor de a reduce semnificativ amprenta noastră de carbon este imens. Prin valorificarea tehnologiilor și proceselor dovedite, suntem cu un pas mai aproape de atingerea obiectivelor noastre climatice.”

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură menționează că industria zootehnică, incluzând toate produsele lactate și de carne, este responsabilă pentru 14,5% din emisiile globale de gaze cu efect de seră.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro