Încă un produs tradițional românesc capătă recunoaștere și protecție la nivel european. Comisia Europeană a aprobat, marți, înscrierea produsului românesc „sardeluță marinată” în registrul Specialităților Tradiționale Garantate (STG), informează instituția pe site-ul oficial.
Sardeluţa este obţinută prin marinarea şprotului, iar ingredientele folosite sunt sarea neiodată, oţetul de vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea soarelui, praf de boia dulce, ardei iute, boabe de piper negru, foi de dafin, ardei iute şi seminţe de coriandru.
Denumirea produsului indică specificul materiei prime, respectiv şprotul fără cap și eviscerat și modul de preparare, adică marinare.
La nivel european, România are recunoscute şi protejate 13 produse, dintre care 11 cu Indicaţie Geografică Protejată, unul cu Denumire de Origine Protejată, respectiv Telemea de Ibăneşti, şi un alt produs cu Specialitate Tradiţională Garantată – Salată tradiţională cu icre de crap.
Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânză de Gulianca, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.
Dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele-membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt produse alimentare româneşti.