Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că, în contextul caniculei, una dintre măsurile care ar putea fi luate pentru a sprijini Sistemul Energetic Național este evitarea folosirii aparatelor mari consumatoare de energie în timpul serii, când consumul este maxim.
„E un subiect sensibil. De ce? Pentru că într-o altă epocă, românilor li s-au restrâns aceste drepturi pe care într-o țară civilizată ar trebui să le ai. Ar trebui să ai dreptul să-ți aprinzi lumina, să pui mașina de spălat rufe când dorești. E adevărat, din perspectiva Sistemului Energetic Național, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească mașină spălat rufe sau de spălat vase sau alți consumatori în acest vârf de seară, deci între ora 18:00 și ora 21:00. Ar putea face acest lucru”, a spus ministrul, luni, citat de Agerpres.
Sebastian Burduja a atras atenția că alte state, „mai avansate decât noi”, premiază consumatorul care adoptă un astfel de comportament. De exemplu, dacă cineva alege să pornească mașina de spălat rufe la ora 2:00 după-amiaza, când intră în rețea și energia solară și producția este suficientă, ar beneficia de o factură mai mică la finalul lunii.
„Noi trebuie să ajungem acolo prin digitalizarea sistemului, prin contorizare inteligentă. Noi suntem încă la prima etapă, nu avem contorizare inteligentă în întreaga țară sau la cât mai multe puncte de consum. Da, am pus problema asta cu colegii mei și vrem să creăm cadrul prin care măcar acolo unde există contorizare inteligentă să vedem dacă nu cumva putem să stimulăm genul acesta de măsuri, de comportamente din partea consumatorilor, astfel încât de fapt să facem bine și Sistemului Energetic Național”, a explicat Burduja.
Luni, în contextul perioadei deosebit de călduroase, ministrul Energiei a prezidat Comitetul Ministerial pentru Sectorul Energetic. În cadrul întâlnirii au fost analizate mai multe subiecte, precum situația actuală din sistemul energetic național, impactul condițiilor meteorologice și soluțiile necesare, evoluția consumului și producției pe termen scurt și mediu.
Măsurile imediate impuse în urma Comitetului includ, conform unui comunicat al ministerului, monitorizarea permanentă a rețelelor, fiind intensificată monitorizarea rețelelor de distribuție a energiei pentru a detecta și remedia rapid orice incident. Echipele tehnice sunt în alertă pentru a interveni prompt în caz de avarii. De asemenea, se va coordona cu operatorii de distribuție pentru a asigura o gestionare eficientă a consumului de energie și a preveni eventualele supraîncărcări. S-a solicitat Dispeceratului Energetic Național și centralelor electrice să fie pregătite să funcționeze la capacitate maximă pentru a face față cererii crescute de energie.
În aceeași întâlnire, reprezentanții Comandamentului de Vară au făcut unele recomandări pentru consumatori pentru eficientizarea consumului de energie. Aceștia încurajează cetățenii să utilizeze energia electrică cu responsabilitate, evitând consumul excesiv în orele de vârf de seară (18:00 – 22:00) și recomandă utilizarea aparatelor electrocasnice mari (mașini de spălat, uscătoare etc.) în afara acestui interval. De asemenea, cetățenii sunt sfătuiți să seteze termostatele aparatelor de aer condiționat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei.
La întâlnire au participat reprezentanți ai Ministerului Energiei, Transelectrica – Dispeceratul Energetic Național (DEN), OPCOM, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, Transgaz, principalii producători și distribuitori.