Reclamă

Sute de localități din mai multe județe din țară se confruntă cu probleme în furnizarea apei potabile, din cauza debitelor scăzute ale râurilor. Apele Române au anunțat că, în prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu o estimare de scădere la 77% până la sfârșitul lunii iulie.

„Monitorizăm permanent situația resurselor de apă, precum și modul de aplicare a prevederilor Planului de restricții și folosire a apei în perioade deficitare. În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 80,46%, cu un volum de circa 3,49 miliarde metri cubi existent, fapt ce asigură necesarul de apă brută pentru beneficiari din sursa de apă de suprafață în regim centralizat. Estimăm la sfârșitul lunii iulie în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație și industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, un coeficient de umplere de circa 77%”, au declarat oficialii de la Apele Române.

Aproximativ 291 de localități se confruntă cu restricții de furnizare a apei, printre acestea numărându-se orașele Roman, Pașcani și Hârlău. Cele mai afectate sunt județele Botoșani, Vaslui, Iași, Neamț, Vrancea, Galați, Bacău, Dolj, Gorj, Teleorman și Alba. În județul Botoșani sunt 133 de localități cu restricții, în județul Iași 58, iar în județul Vrancea 36.

„În aceste localități, furnizarea apei este asigurată de către operatorii de apă cu restricții, respectiv în anumite intervale orare. Restricțiile sunt stabilite de către operatorii de apă, pentru fiecare folosință în parte, în funcție de timpul de care au nevoie pentru reumplerea rezervoarelor de apă”, a precizat Apele Române.

De asemenea, 239 de localități care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale (fântâni secate), au restricții de furnizare a apei. Cele mai afectate localități sunt în județele Botoșani, Vaslui, Prahova, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Iași și Galați. Din județul Botoșani se numără 151 de localități, din Vaslui 61, iar din Neamț 12.

Apele Române subliniază că pe mai multe sectoare de râuri se înregistrează debite sub media multianuală, fiind 4 sectoare pe râurile interioare și sectoarele râurilor Jiu (județul Gorj), Homorodul Mare și Fişag (județul Harghita), Belinul Mic și Saciova (județul Covasna), Buzău (județul Buzău) și Ialomița (județul Ialomița). Mai sunt 2 sectoare pe râurile Olt (județul Harghita) și Belinul Mare (județul Covasna) în treapta 1 de restricții pentru irigații și piscicultură și 5 sectoare în treapta 3 pentru râul Buzău (județul Brăila) și Călmățui (județele Buzău și Brăila), Belinul Mic, Fişag și Saciova (județul Covasna).

Acumulările Pârcovaci, Hălceni și Sârca din județul Iași și Acumularea Mănjeşti din județul Vaslui sunt în treapta 3 de restricții pentru populație, industrie, irigații și piscicultură. Din cele 120 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, în trei secțiuni se înregistrează debite sub debitul minim necesar pentru satisfacerea cerințelor: bazinele Argeș-Vedea (stația Malu cu Flori, râul Dâmbovița), Siret (stația Cremenea, râul Uz) și stația Reci (râul Negru).

Debitul Dunării la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) a scăzut la 4500 mc/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s). Este prognozată o scădere la 4200 mc/s pe 21 iulie. Nivelul la mira de la stația hidrometrică Cernavodă este de 1,44 metri, cu o diferență de 3,06 metri până la aplicarea treptei I de restricții.

„Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populație să folosească rațional apa, astfel încât aceasta să ajungă tuturor, cu prioritate pentru băut”, a transmis Apele Române.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro