Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat la afirmațiile arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, care a declarat recent că „boala este urmare a păcatului”. Fără a face referire directă la ÎPS Teodosie, Bănescu a afirmat că „ignoranța e urmarea ‘păcatului prostiei’”.
„Ignoranța e urmarea ‘păcatului prostiei’. Acesta presupune ratarea întâlnirii cu necesara cunoaștere, deși echipamentul ‘gnoseologic’ strict necesar este la purtător, în dotare. El trebuie însă folosit. E o datorie ilustrată inclusiv în parabola biblică a talanților, despre care se vorbește adesea cu patos, ca și cum ea ar fi fost cu adevărat înțeleasă și asumată personal. A refuza să te smulgi din ignoranță, a o transforma instinctual în viclenie, a nu-ți păsa de realitate și de sensul vieții (creștine), aceasta fiind în altă parte decât în divertisment, în colcăiala intrigilor și calomniilor, în parvenire, ritualism sau ridicol hieratism, a comite în serie păcatul prostiei aliat cu cel al trufiei, înseamnă nu doar a te rata și ajunge impostor, ci a-i împinge și pe alții pe calea smintelii și orbirii”, a scris Vasile Bănescu într-un mesaj pe Facebook.
Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române adaugă că „boala ignoranței e, în general, curabilă”.
„Vindecarea e însă dificilă și nu vine de la sine. E nevoie de smerenie, admirație și ascultare. De ochi și urechi pentru adevărul pe care l-ai contrazis îndelung. În stadiul final, încremenirea în ignoranță coincide cu încremenirea ireversibilă în prostie, păcatul devenind viciu și lenea mintală/ morală supliciu”: mai scrie Bănescu.
Declarațiile lui Vasile Bănescu vin la scurt timp după ce arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a afirmat la un post de radio că „boala este urmare a păcatului”.
Înaltul ierarh a fost întrebat, la emisiunea la care participă, în mod regulat, la un post de radio, „cum convingem un om bolnav că nu trebuie să cârtească?”.
„Îl convingem după logică. Boala este urmare a păcatului. Am primit suferință pentru că am păcătuit. Acum, să primim boala ca o jertfă și să ne rugăm, că Dumnezeu se milostivește dacă ne rugăm sincer, cu căință, și poate să ne ridice și adeseori a ridicat pe bolnavi”, a răspuns Teodosie.