Reclamă

Astronomii au analizat un roi stelar care ar fi nucleul rămas în urma unei galaxii de dimensiuni relativ mici, înghiţită de Calea Lactee în urmă cu opt până la 10 miliarde de ani. Cercetătorii au descoperit că mișcarea neobișnuită a șapte stele din acest roi oferă dovezi convingătoare ale prezenței unei găuri negre evazive, de mărime medie, aflată în centrul roiului Omega Centauri.

Gaura neagră detectată este de cel puțin 8.200 de ori mai mare comparativ cu Soarele nostru. „A existat o îndelungă dezbatere cu privire la existenţa găurilor negre de masă intermediară, în special în Omega Centauri, iar detectarea noastră ar putea ajuta la soluţionarea acestei deliberări,” a declarat Maximilian Haberle de la Institutul Max Planck pentru Astronomie din Germania.

Omega Centauri, un roi stelar ce conține aproximativ 10 milioane de stele, este situat la aproximativ 17.700 de ani-lumină de Pământ. Găurile negre, în general, sunt dificil de detectat deoarece atracția lor gravitațională este atât de puternică, încât nici măcar lumina nu poate scăpa. Această gaură neagră a fost identificată prin observarea modului în care influenţează viteza stelelor din vecinătate, observații documentate în două decenii cu ajutorul Telescopului Spațial Hubble.

Potrivit cercetătorilor, galaxia mai mică, al cărei nucleu este acum Omega Centauri, a avut probabil 10% din dimensiunea Căii Lactee. „În acest proces de fuziune, galaxia şi-a pierdut tot gazul și creșterea găurii negre centrale a fost întreruptă, lăsând-o într-o stare de masă intermediară,” a explicat Nadine Neumayer de la Institutul Max Planck pentru Astronomie.

Fuziunea galactică a „smuls” majoritatea stelelor din galaxia mai mică, lăsând doar grupul central. Cercetătorii au bănuit că există găuri negre de masă intermediară în centrul galaxiilor mici sau în centrul unor roiuri stelare.

Găurile negre care au masa unei singure stele se formează atunci când stelele mari explodează la sfârșitul ciclului lor de viață, iar nucleul stelar se prăbușește. „Cel mai probabil scenariu pentru formarea găurii negre de masă intermediară din centrul Omega Centauri este coliziunea și fuziunea unor stele deosebit de masive,” a spus Neumayer.

Aceste găuri negre de mărime medie pot fi cheia pentru înțelegerea formării găurilor negre supermasive. „Găurile negre de masă intermediară sunt probabil foarte comune, în special în evoluția timpurie a universului. Se crede că ele ar fi ‘semințele’ găurilor negre supermasive,” a adăugat Neumayer.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro