Reclamă

Președintele palestinian, Mahmoud Abbas, a declarat că Israelul și Statele Unite sunt responsabile pentru bombardamentele care au ucis zeci de persoane sâmbătă în Fâșia Gaza, dar a criticat și Hamas pentru prelungirea conflictului, reflectând astfel tensiunile crescânde dintre partidul Fatah al lui Abbas și Hamas.

„Președinția palestiniană condamnă masacrul (din tabăra Mawasi) și consideră guvernul israelian pe deplin responsabil, precum și administrația americană, care oferă sprijin divers ocupației și crimelor sale”, a declarat Mahmoud Abbas într-un comunicat de presă difuzat de biroul său.

Cu toate acestea, președintele palestinian a criticat și Hamas pentru că oferă Israelului un pretext pentru astfel de bombardamente, inclusiv prin atacurile din 7 octombrie, care au ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului și au declanșat ofensiva israeliană din Fâșia Gaza.

„Președinția consideră că, refuzând unitatea națională și oferind pretexte ocupantului, Hamas poartă responsabilitatea juridică, morală și politică pentru continuarea războiului genocidar al Israelului în Fâșia Gaza”, se arată în continuare în declarația Autorității Palestiniene.

Hamas conduce Fâșia Gaza de când a preluat controlul asupra enclavei în 2007, după un conflict fratricid cu Fatah. Un oficial Hamas, Sami Abu Zouhri, a declarat pentru Reuters că aceste declarații ale lui Mahmoud Abbas arată că Autoritatea Palestiniană a „ales să fie de aceeași parte cu ocupantul”.

Eforturile mediatorilor arabi, conduși de Egipt, nu au reușit până în prezent să reconcilieze cele două mișcări rivale, în timp ce eforturile internaționale de a obține o încetare a focului în Gaza par să fi stagnat încă o dată.

Declarațiile continuă să sublinieze tensiunile adâncite dintre Fatah și Hamas, în contextul unei crize umanitare în creștere și a încercărilor de a găsi o soluție diplomatică durabilă.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro