Zilele caniculare aduc pierderi semnificative pentru comercianții din piețe, deoarece legumele expuse la soare se strică rapid, iar o parte din marfă este aruncată. Deși legumicultorii fac tot posibilul să păstreze legumele proaspete, profitul acestora se diminuează considerabil.
„În această perioadă, când temperaturile sunt foarte ridicate, există și riscul ca de multe ori, mai ales în cazul tomatelor sau a fructelor care sunt colorate, ardeiul gras, roșu, ardeiul lung, gogoșar, de obicei să rămână ușor pătate sau să aibă nuanțe de galben”, a explicat Vasile Stoleru, prorector USV Iași.
Legumele sunt afectate de căldura excesivă chiar dinainte de a fi culese, iar odată expuse pe tarabele din piețe, multe nu rezistă până la sfârșitul zilei. Comerciantul explică: „Mai udăm, le mai întoarcem pe-o parte, pe alta, ce să le facem. Chiar și un bax pe zi se aruncă, că ele pocnesc că sunt coapte. Ceapa se îngălbenește stând pe masă, varza la fel.” Un alt comerciant adaugă: „Se strică, toată se strică. Aruncăm la greu, că nu vin oamenii, că e cald afară. Nu se vinde mai nimic, piața e goală, rândurile goale.”
Pentru a diminua pierderile, comercianții recoltează doar atât cât știu că pot vinde. „Noi, când mergem la cules pe câmp, la recoltat, culegem doar atât cât vindem într-o zi, două, maxim,” spune unul dintre comercianți. Specialiștii recomandă verificarea fructelor și legumelor înainte de a le cumpăra, pentru a ne asigura că sunt proaspete.
Vasile Stoleru explică metoda de verificare: „Este bine să le urmărim, să aibă o dimensiune normală, specifică solului, dar să le vedem și când sunt foarte proaspete. Acest lucru se poate realiza prin apăsarea ușoară pe pulpa fructului respectiv, după care, în momentul în care am ridicat degetul, pulpa trebuie să își revină la loc. Asta înseamnă că este o pulpă elastică și înseamnă că semințele nu sunt tari, adică nu sunt ajunse la maturitate fiziologică.”
Pentru a-și păstra prospețimea, fructele și legumele trebuie culese dis-de-dimineață, înainte ca temperaturile să depășească 20 de grade Celsius.