Reclamă

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei din 2019, trăiește o viață radical schimbată față de momentul când a fost ales. Actuali și foști oficiali ucraineni și internaționali descriu cum liderul ucrainean a devenit mai dur, mai hotărât și mai puțin tolerant față de greșeli, pe măsură ce se confruntă cu stresul continuu al războiului.

„Tot ce mi-am dorit în urmă cu cinci ani a fost o țară foarte liberală, cu o economie liberală”, a declarat Zelenski într-un interviu pentru Reuters în luna mai, la cinci ani de la învestirea sa în funcție. În această săptămână, și-a manifestat dorința de a-l ucide pe președintele rus Vladimir Putin, după un atac aerian asupra celui mai mare spital de copii din Ucraina.

Președintele ucrainean, care a făcut apel la acțiune în cadrul summitului NATO de la Washington, este de nerecunoscut față de novicele politic din 2019. Cu o carieră anterioară de comediant și vedetă TV, Zelenski a câștigat chiar versiunea ucraineană a emisiunii „Dancing with the Stars”, informează News.ro.

Zelenski a depus jurământul în calitate de președinte în 2019, purtând un costum elegant. Astăzi, imaginea sa este una mult schimbată: îmbrăcat de obicei în echipament paramilitar, cu barbă și cearcăne evidente. Fostul ministru al Apărării, Oleksii Reznikov, subliniază că președintele se află într-un regim de nesomn și stres continuu: „Este un regim lipsit de somn… Este în modul stres 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână – un maraton fără sfârșit”.

Zelenski nu tolerează nepregătirea din partea oficialilor săi. Potrivit unui membru al echipei sale, liderul ucrainean a concediat consilieri frustrați de lipsa de pregătire și contradicțiile din cadrul întâlnirilor.

„Memoria sa este un mare punct forte. Păstrează o cantitate mare de informații în cap și înțelege foarte repede detaliile și nuanțele”, a declarat Reznikov. Fostul ministru al Apărării respinge ideea că un fost comediant nu ar putea face față Rusiei lui Putin, citându-l pe Mark Twain: „Nu este vorba de mărimea câinelui în luptă, ci de mărimea luptei în câine.”

În același timp, Zelenski a devenit din ce în ce mai „paranoic” cu privire la tentativele rusești de a-l asasina și destabiliza Ucraina, potrivit unui oficial european de rang înalt. „Și pe bună dreptate”, a adăugat oficialul.

Andrii Șaikan, fost coleg de la Institutul Economic Krivoi Rog, observă că Zelenski a îmbătrânit sub povara imensă a responsabilităților sale: „Această presiune uriașă se vede.”

Zelenski a crescut în anii 1990 într-un oraș siderurgic afectat de turbulențe economice. A fondat trupa de comedie Kvartal 95 care a atins succesul național câștigând concursuri televizate. În 2015, a interpretat rolul unui profesor cinstit devenit președinte în serialul „Servant of the People”, un rol care a contribuit semnificativ la ascensiunea sa politică.

De la izbucnirea războiului Israel-Hamas, Zelenski a întâmpinat dificultăți în menținerea atenției globale asupra Ucrainei. „Repetă de 15 ori de ce are nevoie, că trebuie să facem mai mult sau vom suporta consecințele,” a declarat un oficial european. Recent, Zelenski a schimbat accentul, subliniind nevoia urgentă a unei rezolvări echitabile a războiului.

La summitul NATO de la Vilnius, Zelenski a criticat alianța pentru lipsa unui calendar clar de aderare a Ucrainei. La Washington, liderul ucrainean a fost mai puțin abraziv, șeful cancelariei sale declarându-se mulțumit de rezultate.

Zelenski evită să-și evalueze activitatea ca președinte: „Nu pot să-mi evaluez activitatea… Sunt mândru că sunt președintele Ucrainei – aceasta este atitudinea mea față de toți acești cinci ani”, a conchis el.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro