Reclamă

Experții recomandă setarea termostatului dormitorului la aproximativ puțin peste 18°C pentru condiții optime de somn, dar când afară sunt 30 de grade noaptea, mulți se mulțumesc și cu 25-26°C.

Dr. Anita Shelgikar, profesor de neurologie la University of Michigan Medical School, explică că: „O temperatură mai scăzută a corpului ne facilitează de fapt somnul. Atunci când este mai greu să menținem acea temperatură scăzută a corpului, acest lucru ne poate perturba somnul”.

Cercetările susțin acest punct de vedere. Un studiu din 2018 a constatat că o creștere cu un grad Celsius a temperaturii camerei se traduce prin aproximativ trei minute mai puțin de somn, contribuind potențial la reducerea performanțelor cognitive în rândul studenților care locuiesc în clădiri fără aer condiționat. Între timp, un studiu din 2012 a relevat căldura afectează tipul de somn necesar pentru a se trezi odihnit și revigorat. Jennifer Martin, fost președinte al Academiei Americane de Medicină a Somnului, explică: „Este mai puțin probabil ca oamenii să doarmă toată noaptea într-un mediu cald, chiar dacă sunt suficient de obosiți pentru a adormi inițial”.

Soluția cea mai evidentă este aerul condiționat, dar nu toate locuințele sunt dotate cu acest aparat, iar unele persoane evită să-l folosească din motive financiare sau de mediu. Pentru aceștia, există alte modalități de a dormi bine când afară este cald.

Un studiu co-autorată de Shahab Haghayegh, cercetător la Brigham and Women’s Hospital din Boston, a găsit că un duș sau o baie fierbinte cu o oră sau două înainte de culcare poate îmbunătăți somnul, declanșând modificări fiziologice care scad temperatura centrală.

Dr. Shelgikar recomandă să țineți storurile trase în timpul zilei pentru a bloca lumina soarelui și a menține temperatura camerei scăzută. Dr. Martin adaugă: „Dacă aveți aer condiționat, dar nu doriți să îl utilizați peste noapte, porniți-l cu puțin timp înainte de culcare pentru a adormi într-o cameră rece”.

Ventilatoarele pot avea o funcție duală, menținând răcoarea și producând zgomot alb, util pentru mascarea zgomotului ambiental, explică Dr. Josna Adusumilli de la Massachusetts General Hospital.

Deschiderea unei ferestre poate fi de ajutor, atâta timp cât calitatea aerului este bună. Dr. Martin menționează că „circulația aerului, chiar dacă este cald, pare să ajute oamenii să doarmă mai bine”.

Adusumilli recomandă folosirea așternuturilor și pijamalelor din țesături respirabile, precum bumbacul și inul. Folosirea unor huse separate dacă partenerii au preferințe diferite de temperatură poate, de asemenea, fi o soluție.

Metodele vechi de răcire corporală includ folosirea unui prosop umed pe frunte sau corp. Un alt truc este împachetarea cearșafurilor într-o pungă de plastic și depozitarea lor la frigider înainte de culcare.

Este important să eliminați sursele de lumina luminoasă și zgomote, iar cei care au animale de companie cu activitate nocturnă ar trebui să acorde prioritate propriului confort.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro