Reclamă

Populația mondială va fi cu 200 de milioane mai mică decât estimările anterioare până în 2100, conform unui raport recent al ONU, relevând impactul scăderii ratei natalității la nivel global. Conform Financial Times, raportul World Population Prospects publicat de ONU prognozează că populația va crește de la 8,2 miliarde în 2024 la un maxim de 10,3 miliarde în 2080, pentru ca apoi să scadă la aproximativ 10,2 miliarde până la sfârșitul secolului.

Ajuns la ediția din 2022, raportul precedent anticipa o populație globală de 10,4 miliarde în anii 2080, cu menținere la acest nivel până în 2100.

Subsecretarul general pentru afaceri economice și sociale la ONU, Li Junhua, a declarat: „Peisajul demografic a evoluat foarte mult. În unele țări, rata natalității este în prezent chiar mai scăzută decât s-a anticipat anterior și, de asemenea, asistăm la scăderi ușor mai rapide în unele regiuni cu fertilitate ridicată”.

Conform raportului, femeile au în medie cu un copil mai puțin decât în 1990, iar în mai mult de jumătate din țări, numărul mediu de nașteri pe femeie este sub 2,1, nivelul stabilității populației. În aproape o cincime din toate jurisdicțiile, inclusiv China, Italia, Coreea de Sud și Spania, natalitatea a scăzut sub 1,4 nașteri pe femeie, ceea ce ONU descrie ca fiind un nivel „foarte scăzut”.

Wolfgang Lutz, directorul Centrului Wittgenstein pentru Demografie și Capital Uman Global din Viena, a afirmat că scăderea ratelor de fertilitate este „probabil legată de schimbările de valoare în generația tânără, pentru care a avea copii este evident mai puțin important ca dimensiune cheie a unei vieți de succes decât a fost pentru generațiile anterioare”.

Populația Europei va scădea cu 21% față de vârful atins în 2020, marcând cel mai mare declin de pe orice continent. Scăderea populației ar putea contribui la atenuarea schimbărilor climatice prin reducerea cererii de activități mari consumatoare de carbon, precum zborurile sau producția de energie din combustibili fosili, ajutând, de asemenea, la reducerea despăduririlor necesare pentru producția de alimente și locuințe.

Junhua a considerat că o populație globală mai mică ar putea reprezenta un „semn de speranță” pentru mediul înconjurător, întrucât presiunile ar putea fi diminuate.

Totuși, o scădere a populației active și o proporție mai mare de persoane în vârstă vor pune presiune pe finanțele publice. Charles Goodhart, profesor la London School of Economics, a declarat: „Problema este următoarea – cu mai puțini lucrători, se obține mai puțină creștere economică și mai puține taxe, iar cu mai mulți bătrâni incapabili, trebuie să oferiți mai multă îngrijire, medicină și asistență socială”.

ONU a îndemnat societățile cu îmbătrânire rapidă să utilizeze tehnologia pentru a îmbunătăți productivitatea, a stimula învățarea pe tot parcursul vieții și a crea oportunități pentru prelungirea vieții profesionale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro