Reclamă

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, afirmă că tragedia de pe Jepii Mici, unde o tânără de 19 ani a fost ucisă de urs, putea fi evitată. Berceanu susține că prezența ursului în zona respectivă era cunoscută, însă autoritățile nu au intervenit. Legea permite eliminarea urșilor-problemă, dar primarii localităților din aceste zone nu cunosc procedurile necesare pentru a preveni astfel de situații.

„Tragedia cu ursul putea fi evitată ușor”, a scris Octavian Berceanu într-o postare pe Facebook, enumerând mai multe nereguli. „1. Apariția ursului pe traseul montan nu a fost accidentală. Ursul a fost semnalat și de alți turiști. În acest caz primăria, prin primarul din Sinaia, putea acționa în baza OUG 81/2021 rapid […] și putea cere gestionarului fondului de vânătoare să extragă ursul problemă”, explică fostul șef al Gărzii de Mediu.

Potrivit ordonanței la care face trimitere Berceanu, „extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații: a) dacă intervențiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării și relocării, nu dau rezultate și gradul de risc se modifică la nivel mare, conform procedurii de evaluare a riscului; b) dacă siguranța și securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparținând acestora sunt puse în pericol” (OUG 81/2021, art. 5, alin. 4 a-b).

Berceanu a mai precizat că primăriile trebuie să instaleze tomberoane pe care urșii să nu le poată deschide și să monteze garduri electrice acolo unde este necesar. „2. Primăria Sinaia trebuia să asigure tomberoanele speciale pentru ca urșii să nu se hrănească zilnic din resturile de mâncare aruncate. Primăria nu a făcut nimic”, a mai adăugat el.

În plus, Berceanu a criticat Asociația Cinegetică Sinaia pentru modul în care a gestionat fondul de vânătoare. „3. Asociația Cinegetică Sinaia nu a propus ministerului niciun exemplar de prevenție pentru urs, cu toate că urșii mici și ursoaicele mănâncă zilnic din tomberoanele din Sinaia și circulă noaptea pe traseele turistice […] 5. Angajații Gărzii Forestiere Prahova nu și-au făcut treaba privind analiza activității Asociației Cinegetice Sinaia …”.

Octavian Berceanu a subliniat că o hartă interactivă ar ajuta la semnalarea prezenței urșilor și la avertizarea populației. „Nu există nicio hartă interactivă unde oamenii să semnaleze prezența urșilor […]”, precizează el.

Incidentul tragic a avut loc marți, când tânăra de 19 ani a fost atacată de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi și a decedat în urma acestui atac. Ursul a fost ulterior împușcat după ce a atacat și echipa de salvamontiști.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro