Reclamă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi, pe rețeaua socială X, semnarea unui acord bilateral de securitate între Ucraina și România. Zelenski a subliniat recunoștința sa pentru sprijinul primit în aceste vremuri dificile. „Împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, la Washington, am semnat un acord de securitate între cele două țări. Am stabilit puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securității în regiunea Mării Negre. Ucraina va primi din partea României sistemul Patriot și sprijin pentru industria noastră de apărare. În plus, România, împreună cu partenerii noștri, va sprijini centrul de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Sunt recunoscător pentru fiecare expresie de solidaritate cu țara și poporul nostru”, a scris Zelenski pe X.

La rândul său, Klaus Iohannis a postat pe aceeași rețea socială că „împreună cu președintele Zelenski am semnat astăzi (joi – n.r.), la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității”, informează Agerpres. „Ne alăturăm altor aliați și parteneri, respectând angajamentul pe care ni l-am luat prin declarația #G7 de la Vilnius”, a mai menționat președintele României.

„România a fost un susținător puternic al Ucrainei și vom continua cu fermitate pe această cale, astfel încât Ucraina să se poată apăra, să câștige acest război, să obțină o pace justă și să se îndrepte spre redresare, stabilitate economică și reziliență, precum și spre integrarea în UE și NATO, în beneficiul tuturor cetățenilor săi”, a mai scris acesta pe platforma socială X.

Ucraina a încheiat acorduri cu 23 de semnatari ai Declarației G7+, inclusiv Uniunea Europeană, și continuă negocierile cu toți ceilalți semnatari. Toate aceste acorduri au o structură asemănătoare, prezentând sprijinul deja oferit și identificând priorități pentru cooperarea viitoare cu Ucraina, cu accent asupra cooperării în domeniul militar și de securitate, în sens larg, dar fără a se limita strict la aceasta.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro