Serviciile secrete americane au descoperit la începutul acestui an că guvernul rus a pus la cale asasinarea directorului executiv al producătorului german de armament Rheinmetall AG. Potrivit CNN, acest complot face parte dintr-o serie de planuri ale Rusiei de a asasina directori din industria de apărare europeană care sprijineau eforturile Ucrainei în război.
Rheinmetall AG, cunoscută pentru producția de muniție și vehicule militare, printre care tancurile Leopard și blindatele Boxer MRAV, este unul dintre cei mai importanți furnizori de armament pentru Ucraina. Armin Papperger, directorul executiv al companiei, a avut o întâlnire recentă cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, în urma achiziției de către Rheinmetall a fabricii Automecanica Mureș.
Oficialii americani și occidentali care au dorit să rămână anonimi au susținut că planul de ucidere a lui Papperger era cel mai bine dezvoltat dintre toate comploturile rusești. „Arma decisivă în războiul de uzură din Ucraina sunt proiectilele de artilerie de 155 mm produse de Rheinmetall”, se arată în raportul CNN preluat de News.ro.
Informațiile despre complot au fost transmise autorităților germane de către serviciile secrete americane, permițând astfel protejarea lui Papperger și zădărnicirea planurilor rusești. Un oficial guvernamental german de nivel înalt a confirmat că Berlinul a fost avertizat de către SUA, potrivit CNN.
Campania Rusiei de sabotaj în Europa include incendierea depozitelor de arme și alte acte de vandalism menite să micșoreze sprijinul pentru Ucraina și să blocheze fluxul de armament către aceasta. Unele dintre infracțiuni au fost comise de amatori locali, recrutați pentru sume modice. „Vedem sabotaje, comploturi de asasinat și incendii provocate. Aceste acțiuni au un cost în vieți omenești”, a declarat un oficial NATO.
Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă a refuzat să comenteze complotul, însă purtătoarea de cuvânt Adrienne Watson a declarat: „Intensificarea campaniei de subversiune a Rusiei este un lucru pe care îl luăm extrem de în serios”.
În contextul celei de-a 75-a aniversări a NATO, campania de sabotaj a Rusiei a fost subiect de discuție major între oficialii alianței. „Rusia întreprinde operațiuni letale împotriva cetățenilor europeni pe teritorii străine. Campania de sabotaj riscă să treacă pragul unui conflict armat în Europa de Est”, a avertizat un oficial NATO de rang înalt.
Recent, baze militare americane din Europa au fost plasate într-o stare sporită de alertă după ce SUA au primit informații despre intențiile Rusiei de a efectua atacuri de sabotaj împotriva personalului și facilităților militare americane. În aprilie, doi cetățeni germano-ruși au fost arestați pentru planuri de atacuri cu bombă asupra unor ținte, inclusiv facilități militare americane. În Polonia, un incendiu la cel mai mare centru comercial din Varșovia este investigat pentru posibile legături cu Rusia.
Oficialii NATO au subliniat că scopul Rusiei este de a submina sprijinul public pentru Ucraina, în contextul unor alegeri importante în Occident și înainte ca armele suplimentare promise Ucrainei să ajungă pe câmpul de luptă. „Este un moment prielnic pentru Rusia să întreprindă operațiuni de acest tip pentru a împiedica fluxul de arme către Ucraina”, a spus un oficial NATO.