Reclamă

Rusia plănuiește „un răspuns militar” la desfășurarea de rachete cu rază lungă de acțiune planificată de Statele Unite în Germania, a transmis joi Moscova, conform agenției de presă Interfax, citată de News.ro.

Statele Unite și Germania au anunțat miercuri, la summitul NATO de la Washington, că vor începe să desfășoare capacități de tir cu rază lungă de acțiune în Germania în 2026, pentru a-și demonstra angajamentul față de NATO și apărarea europeană într-un moment în care Rusia poartă un război în Ucraina.

Cele două țări au menționat despre pregătirea „desfășurărilor episodice” pentru staționarea pe termen lung, care ar include SM-6, rachete de croazieră Tomahawk și arme hipersonice cu o rază de acțiune mai mare decât capacitățile actuale din Europa.

Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat: „Activitatea necesară pentru pregătirea contramăsurilor de echilibrare de către agențiilie de stat ruse relevante a fost începută cu mult timp înainte și se desfășoară în mod sistematic.”

„Fără nervi, fără emoții, vom dezvolta un răspuns militar, în primul rând, la acest nou joc,” a citat agenția de presă Interfax.

Luna trecută, președintele Vladimir Putin a afirmat că Rusia ar trebui să reia producția de rachete cu rază intermediară și scurtă de acțiune cu capacitate nucleară și să analizeze unde să le desfășoare, după ce SUA au adus rachete similare în Europa și Asia.

Anterior, el vorbise despre acordul de a nu desfășura astfel de rachete în enclava baltică Kaliningrad a Rusiei, dar a declarat că Statele Unite au reînceput producția acestora, le-au adus în Danemarca pentru exerciții și le-au deplasat, de asemenea, în Filipine.

Rachetele terestre cu o rază de acțiune mai mare de 500 km au fost interzise până în 2019, în temeiul Tratatului privind Forțele Nucleare cu Rază Intermediară (INF), semnat în 1987 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele de atunci al SUA, Ronald Reagan.

Cu toate acestea, Statele Unite s-au retras din Tratatul INF în 2019, acuzând Moscova că încalcă acordul, lucru negat de Kremlin.

NATO a comunicat miercuri că o nouă bază americană de apărare aeriană din nordul Poloniei, concepută pentru a detecta și intercepta atacurile cu rachete balistice ca parte a unui scut antirachetă al NATO mai amplu, este pregătită să devină operațională.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-o ședință cu agențiile de presă ruse: „Alianța Nord-Atlantică și-a confirmat încă o dată foarte clar esența. Este o alianță creată într-o eră a confruntării cu scopul de a menține confruntarea. Tensiunile de pe continentul european escaladează.”

„Vedem deciziile luate în cadrul NATO de a crea centre logistice separate în orașele de la Marea Neagră, deschiderea de facilități suplimentare în Europa și vedem că, de fapt, infrastructura militară a NATO se apropie constant și progresiv de frontierele noastre,” a precizat Peskov, adăugând că aceasta reprezintă „o amenințare foarte gravă la adresa securității naționale a țării noastre.”

El a concluzionat că Rusia va lua „răspunsuri gândite, coordonate și eficiente pentru a descuraja NATO și contracara NATO.”


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro