Reclamă

Testele antidrog și durata suspendării permiselor auto în funcție de rezultatele acestor teste au devenit un subiect de dispută politică în coaliție. Premierul Marcel Ciolacu i-a reproșat ministrului de Interne Cătălin Predoiu, în ședința de guvern de joi, că „a pus căruța înaintea cailor” când a fost adoptată prima formă a ordonanței de urgență privind siguranța rutieră. În replică, Predoiu s-a simțit „obligat” să răspundă reproșului premierului și a subliniat că ordonanța a fost în dezbatere încă de anul trecut, cu contribuții de la mai multe instituții guvernamentale.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, la începutul ședinței de guvern, că ordonanța de urgență privind siguranța rutieră va fi modificată pentru a schimba reglementările legate de suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. „Am cerut Ministerului de Interne să țină cont de observațiile societății civile, pentru că așa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”, a declarată Marcel Ciolacu.

El i-a făcut un reproș direct ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, pentru adoptarea primei forme a ordonanței. „Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog, doar așa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai. Ministerele Sănătății și Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore. Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea și transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență de azi. Sper că domnul ministru Predoiu a învățat lecția și în viitor nu va pune căruța înaintea cailor. Domnul ministru oricum va ieși la briefing și va explica românilor modificările de azi”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a răspuns după ședința de guvern reproșurilor premierului Ciolacu, arătând că ordonanța de urgență care prevede testarea șoferilor cu drug test nu este un „demers individual” al ministerului și că se află în dezbatere încă de anul trecut. „Ce aș vrea să precizez, sunt obligat să o fac față de Ministerul de Interne și colectivul de muncă și față de PNL, vizavi de reproșul premierului, pe care l-ați văzut cu toții, faptul că dezbaterea publică asupra proiectului de Ordonanță a început în toamna anului trecut, în octombrie. Pe parcursul dezbaterii publice de la MAI, în mod repetat, în scris dar și verbal, prin reprezentanții IML, Ministerul de Interne a fost informat de către reprezentanții INML asupra faptului că pot efectua, din această vară, analize toxicologice, în termen rezonabil, de 3 până la maxim 7 zile, menționând de asemenea că investițiile în capacitatea de analiză a instituțiilor de medicină legală vor crește”, a declarat Cătălin Predoiu după ședința de guvern.

El a mai spus că au fost informați în aceste dezbateri publice cu privire la toate punctele de vedere exprimate în legătură cu modalitățile în care să crească siguranța pe drumurile publice, așa cum li s-a cerut. „Această ordonanță nu este un demers izolat al MAI, este o măsură care se înscrie într-o politică pe care am cerut-o și am impus-o la MAI, încă de la preluarea mandatului. A fost în mod repetat citată trunchiat declarația subsemnatului în sensul că lupta cu drogurile a fost pierdută. Este o declarație mai largă, pe care am făcut-o la preluarea mandatului și nu la jumătatea lui, și care a inclus și comandamentul de a întări această luptă, de a iniția măsuri împotriva traficului și consumului de droguri, inclusiv la volan și de a câștiga această luptă”, a mai afirmat Predoiu.

Proiectul ordonanței de urgență „a stat în dezbatere publică din octombrie (anul trecut – n.r.), numeroase întâlniri cu societatea civilă și alte instituții la Ministerul de Interne. Consider, ca responsabil al ministerului, că aparatul din minister a procedat corect și a îndeplinit ca la carte fiecare etapă procedurală și și-a întemeiat demersul pe toate informațiile aflate la dispoziție și dobândite în dezbaterea publică”, a mai precizat ministrul de Interne.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro