Aeronava AC-130J Ghostrider, dotată cu cel mai mare tun montat vreodată pe un avion cu aripi fixe, a participat la exerciții de tragere deasupra unor poligoane din Coreea de Sud. Echipajul avionului poate depista și ochi ținte de la 15.000 de metri înălțime și 16 kilometri distanță, confirmă CNN.
În cadrul unui exercițiu, tunul de 105 milimetri a lansat obuze de aproape 20 de kilograme într-un poligon de tragere la est de Seul. Forța exploziilor a fost atât de mare încât a împins coada avionului de 80 de tone cu doi metri la dreapta. Aproximativ opt secunde după lansare, obuzele au lovit ținta aflată la 3.000 de metri dedesubtul avionului, lasând dâre groase de fum.
O voce prin radio a confirmat: „două tancuri distruse”. Căpitanul aeronavei, John Ikenberry, a declarat că prezența avionului la aceste exerciții transmite un mesaj clar de descurajare către Coreea de Nord și liderul său, Kim Jong Un: „Arată că suntem pregătiți”.
Tensiunile din peninsula Coreeană au escaladat în ultimele luni, Phenianul trimițând baloane pline cu gunoi către Seul și efectuând mai multe teste cu rachete. Trupele sud-coreene au tras focuri de avertizare, iar soldați nord-coreeni au traversat linia de demarcație din zona demilitarizată. Simultan, Washingtonul și-a intensificat prezența militară în regiune în vederea unor mari exerciții anuale, Ulchi Freedom Shield.
AC-130J, cea mai recentă versiune a avionului de transport militar C-130 Hercules, participă pentru al doilea an consecutiv la aceste exerciții. Offițerul de sisteme de luptă, maiorul Heath Curtis, a subliniat provocările vânturilor unice din Peninsula Coreeană, care influențează traiectoria obuzelor.
„Ceea ce face AC-130 unic este puterea de foc pe care o aduce, cantitatea de muniții – diversitatea mare a muniției” și timpul mare pe care avionul îl are pentru a ataca țintele la sol,” a menționat maiorul Justin Burris, comandant de misiune.
Pe lângă tunul principal, avionul este dotat și cu un tun de 30 de milimetri, rachete ghidate și bombe, toate fiind montate sub aripile avionului. Poreclit „cel mai bun prieten al infanteristului” datorită preciziei mari, Ghostrider poate susține trupele la sol din apropiere.
Avioanele AC-130 au fost utilizate încă din timpul Războiului din Vietnam și au participat în conflictele din Grenada, Panama, Somalia, Irak și Afganistan, salvând numeroase vieți. În ciuda eficacității lor, au existat incidente tragice, precum atacul asupra unui spital MSF în Kunduz, Afganistan, în 2015, care a provocat 42 de decese.
Până acum, șapte aeronave AC-130 au fost distruse, ultima fiind doborâtă în 1991 de o rachetă irakiană în timpul Operațiunii Furtună în Deșert. Avionul a căzut în Golful Persic, omorând tot echipajul de 14 membri.
Criticii susțin că acest avion este prea vulnerabil în fața sistemelor de apărare antiaeriană și nu ar putea fi utilizat eficient în conflicte recente.