Reclamă

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri seară, în emisiunea Jurnalul de Seară, la Digi24, că situația urșilor în țara noastră a scăpat de sub control. Cu aproximativ 8.000 de urși în România, mesaje RO-Alert privind prezența urșilor sunt primite zilnic în unele comunități.

„Eu cred că situația e scăpată de sub control, pentru că dincolo de studii, experți, atunci când în fiecare zi cetățenii, turiștii primesc mesaje RO-Alert că în Bușteni e urs care ar putea să omoare un om, situația e scăpată de sub control. Când același lucru se întâmplă la Slănic, situația e scăpată de sub control, când în mijlocul orașului Ploiești se plimbă ursul sau omoară animalele la grădina zoologică, cred că situația e scăpată de sub control. Avem studii care estimează că avem în jur de 8.000 de exemplare. În acest an vom termina altă cercetare și vom ști cu exactitate numărul minim de urși din România, dar cred că atunci când numărul apelurilor la 112 crește, numărul vieților pierdute crește, există o singură concluzie – că modul cum gestionăm situația poate fi îmbunătățit”, a declarat Fechet.

Mircea Fechet a subliniat că legislația actuală nu este suficientă pentru a gestiona problema. „Astăzi există o legislație care permite autorităților locale să constituie comisii care să evalueze situația și să aplice una dintre cele trei măsuri: fie alungare, relocare sau împușcare. Sunt orașe, comune care aplică des ordonanța, sunt unele care nu o fac deloc sau nu dispun împușcarea, ci relocarea animalului. Uneori funcționează, alteori nu”, a adăugat ministrul.

Fechet a explicat că, pentru a reduce populația de urși, este necesar să se înceapă cu acei urși care pun în pericol viața oamenilor și care ajung în comunități precum Ploiești, Covasna, Harghita sau Alba. „Am vorbit cu prim-ministru, vom fi nevoiți să schimbăm legislația primară, avem inițiative care gestionează populația de urs. În următoarele zile vom ajunge la cea mai potrivită concluzie”, a explicat el.

Ministrul a menționat că, în prezent, nu este clar câți urși ar trebui să fie în pădurile noastre și câți ar trebui să fie împușcați. Anul trecut, 220 de urși au fost eliminați, conform ordinelor emise pentru controlul populației acestora. Fechet a explicat că un număr mai mic de urși ar putea reduce presiunea pe întregul fond forestier și ar putea însemna mai puține situații de risc pentru oameni.

În ceea ce privește cazul tinerei omorâte de un urs în munții Bucegi, Fechet a confirmat că ursul nu era turbat. „Am discutat cu președintele ANSVSA, care ne-a confirmat că acel urs nu avea rabie. Nu avem răspuns la întrebarea de ce acest urs a fost atât de violent”, a spus el. Fechet a subliniat că un urs care pune în pericol viața omului trebuie împușcat.

Ministrul Mediului a concluzionat că soluția nu este să evităm mersul pe munte, ci să gestionăm mai bine numărul de urși și să ne echipăm corespunzător. „Eu nu cred că soluția este de a nu mai practica turismul, românii trebuie să se bucure de trasee, înțelegând ca sunt riscuri. Soluția e să reușim să gestionăm situația, care e scăpată de sub control. Oricâte legi am scrie, riscul de a te întâlni cu un urs pe munte va exista întotdeauna, nimeni nu poate garanta că nu te vei întâlni cu ursul, decât dacă vom fi ca alte țări, care au exterminat ursul brun”, a concluzionat ministrul.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro