Reclamă

Consumatorii de usturoi, nemulțumiți de produsul importat din China, pe motiv că este mai arătos și mai ușor de curățat, dar fără aroma și iuțeala dorite de români, sunt acum răzbunați. Cercetătorii de la Buzău au creat un nou soi românesc, la fel de mare și de arătos precum cel de import.

Cel mai nou usturoi românesc are aroma și iuțeala specifice soiurilor locale. Danubius, așa cum a fost botezat noul usturoi, a fost creat în laboratoarele Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale (BRGV) Buzău, la cererea unui fermier din Râmnicu Sărat, relatează infobaragan.ro.

„Este foarte bine dezvoltat, capacitatea lui de producție este foarte bună, ajungând la opt, zece, maxim 12 tone la hectar. S-a comportat foarte bine la condițiile climatice din acest an”, declară Vali Jecu, fermier din Râmnicelu.

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale (BRGV) Buzău este o instituție publică de cercetare, aflată sub coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. BRGV Buzău are ca obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea-dezvoltarea și conservarea resurselor fitogenetice.

Danubius a trecut toate testele – de la dimensiune și productivitate până la rezistența la secetă. Usturoiul Danubius întrece alte soiuri românești nu doar prin gust, ci și prin aspect. În plus, tulpina puternică le permite fermierilor să-l recolteze cu utilaje agricole.

În primăvară, a plouat extrem de puțin în Câmpia Râmnicului, iar terenul pe care a fost înființată cultura de usturoi nu a fost irigat.

Cel mai nou usturoi românesc, Danubius, va ajunge în piețe luna viitoare.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro