Reclamă

Statele Unite nu au observat ca Rusia să-și fi schimbat preferințele față de alegerile prezidențiale precedente din SUA în ceea ce privește candidatul pe care și-l dorește să câștige anul acesta, a declarat marți un oficial din serviciile de informații americane. Conform acestuia, Moscova îl preferă din nou pe republicanul Donald Trump.

Într-un briefing cu presa despre siguranța alegerilor din SUA, oficialul nu l-a numit pe fostul președinte și prezumtivul candidat republican atunci când a fost întrebat pe cine dorește Moscova să vadă ca viitor președinte al SUA. Cu toate acestea, comunitatea de informații din SUA nu și-a schimbat evaluările față de alegerile anterioare, afirmând că Rusia îl preferă în continuare pe Donald Trump.

Potrivit acestor evaluări, Moscova a încercat, prin campanii de influență, să-l ajute pe Trump să câștige în 2016 împotriva lui Hillary Clinton și în 2020 împotriva președintelui Joe Biden. „Nu am observat vreo schimbare în preferințele Rusiei în privința cursei prezidențiale față de alegerile anterioare, având în vedere rolul pe care îl joacă SUA în ceea ce privește Ucraina și politica mai largă față de Rusia”, a declarat oficialul reprezentând Biroul directorului comunității naționale de informații (ODNI).

Ambasada Rusiei din Washington nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii din partea Reuters. În schimb, staff-ul de campanie al lui Donald Trump a afirmat că Biden a fost slab în ceea ce privește Rusia, după cum o demonstrează invazia rusă în Ucraina. „Când în Biroul Oval se afla președintele Trump, Rusia și toți adversarii Americii au fost descurajați, deoarece se temeau de răspunsul Statelor Unite”, a declarat Karoline Leavitt, secretarul de presă al campaniei lui Trump.

Trump a criticat frecvent dimensiunea sprijinului militar acordat de SUA Ucrainei – aproximativ 60 de miliarde de dolari de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022 – și l-a numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski „cel mai mare neguțător din toate timpurile”. Doi dintre consilierii pe probleme de securitate națională ai lui Trump i-au prezentat acestuia recent un plan de încetare a ajutorului militar american acordat Ucrainei dacă Kievul nu deschide discuții cu Rusia pentru a pune capăt conflictului.

În ceea ce privește politica față de NATO, Trump a declarat că ar „încuraja” Rusia să facă „ce naiba vrea” oricărui membru al alianței care nu cheltuiește suficient pentru apărare și că el nu i-ar apăra. Tratatul NATO îi obligă pe membri săi să sară în apărarea statelor membre în cazul în care sunt atacate, amintește Reuters.

Responsabilul ODNI a desfășurat briefingul, sub rezerva anonimatului, împreună cu alți colegi din aceeași instituție și cu oficiali ai FBI și ai Coordonatorului național pentru securitatea și reziliența infrastructurilor critice (CISA), o agenție care asigură apărarea cibernetică pentru guvern și colaborează cu industria privată. El a definit influența electorală drept eforturi de a modela rezultatul scrutinelor sau de a submina procesele democratice, afirmând că interferența reprezintă eforturile de a perturba capacitatea SUA de a organiza un vot liber și corect.

Statele Unite nu au monitorizat planurile vreunei țări de a „degrada sau perturba” capacitatea SUA de a organiza alegerile din noiembrie, a spus el. Dar Rusia, a subliniat același responsabil, prin intermediul rețelelor de socializare și al altor mijloace, încearcă să influențeze grupuri specifice de alegători americani din statele-cheie, „promovând narațiuni care divizează și denigrează anumiți politicieni”, pe care nu i-a numit. „Rusia întreprinde o abordare panguvernamentală pentru a influența alegerile, inclusiv administrația, Congresul și opinia publică”, a spus el.

Moscova „stabilește pe care candidați este dispusă să-i susțină sau cărora să se opună, în mare parte în funcție de poziția lor față de continuarea ajutorului american pentru Ucraina și a aspectelor legate de aceasta”, a declarat oficialul citat. „Sunt toate tacticile pe care le-am mai văzut, în primul rând prin eforturile din social media” și „folosind vocile din SUA pentru a-și amplifica narațiunile”, conform lui. O nouă evaluare a comunității serviciilor de informații, publicată săptămâna aceasta pe site-ul ODNI, afirmă că Rusia „rămâne principala amenințare la adresa alegerilor noastre” și că „actori de influență ruși” neidentificați plănuiesc în secret să „influențeze opinia publică” în statele indecise și să „diminueze sprijinul SUA pentru Ucraina”. Rusia a încercat recent să influențeze publicul american prin „canale de mesagerie directe criptate”, a declarat oficialul respectiv, dar nu a oferit detalii.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro