Reclamă

Pe timp de caniculă, medicii recomandă evitarea plimbărilor în zonele însorite și a activităților fizice în intervalul 11:00-18:00. Doctorul Sandra Adalgiza Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, subliniază importanța hidratării și a consumului de fructe și legume proaspete.

„Este necesar ca organismul să fie hidratat, să se evite alcoolul! De asemenea, este important ca în alimentație să se găsească fructe și legume proaspete. Este bine să se evite consumul de cafea. În plus, ca să poată trece cu bine perioada de caniculă, toată lumea ar trebui să facă două, trei dușuri pe zi”, spune dr. Sandra Alexiu pentru Radio România Actualități.

Indiferent de starea de sănătate și de vârstă, medicul recomandă evitarea spațiilor aglomerate la orele amiezii, menținerea unui nivel optim de hidratare și acoperirea capului. Este esențial să avem mereu la noi o sticluță de apă.

În ceea ce privește utilizarea aerului condiționat, Sandra Alexiu atrage atenția asupra diferenței de temperatură între interior și exterior, care nu ar trebui să fie mai mare de 5-6 grade Celsius. „Să folosim aer condiționat, dar în aport indirect, deci nu să bată direct pe noi. Eventual, aparatul să fie pus într-o altă cameră și să nu bată direct pe noi. Și cu aerul condiționat trebuie să avem grijă, pentru că se usucă foarte mult aerul și sunt persoane care și din cauza asta nu tolerează aerul condiționat, din cauza uscăciunii”, continuă medicul.

Temperaturile ridicate, de peste 37 de grade, combinate cu umezeală, pot aduce modificări pentru care corpul uman nu este adaptat. Medicii avertizează că deshidratarea severă poate agrava boli cronice și poate afecta echilibrul ionic, fiind o problemă serioasă pentru pacienții cardiaci și cei cu probleme renale.

Consumul de alcool în zilele caniculare poate amplifica riscurile de deshidratare, afectând capacitatea organismului de a se răcori și crescând riscul de insolație. „Pe caniculă, consumul de alcool este periculos. Vasodilatația produsă de caniculă face ca alcoolul să se absoarbă mai rapid, având efecte negative. Tot din cauza vasodilatației, este necesar în anumite boli să se ajusteze dozele unor medicamente, dar acest lucru trebuie făcut numai de medicul curant”, explică Dragoș Toader pentru Adevărul.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro