Serbia, sub conducerea președintelui Aleksandar Vucic, dezvoltă o relație strânsă cu aliații fostului președinte american Donald Trump, în anticiparea alegerilor din noiembrie, informează Financial Times.
O clădire simbolică din Belgrad, fostul Minister al Apărării din Iugoslavia, ce a fost bombardat de NATO în 1999, urmează să fie demolată și transformată într-un hotel și un complex de apartamente. Investitorii din acest proiect sunt americani, conduși de Jared Kushner, ginerele lui Trump, prin fondul său de investiții, Affinity Partners, susținut de Arabia Saudită. Richard Grenell, fost consilier al administrației Trump, s-a implicat, de asemenea, în semnarea acordului.
Președintele Vucic a declarat pentru Financial Times: „Sunt foarte mândru de acest acord. Va aduce mai mulți investitori și oameni în Belgrad. Apoi, vom avea un hotel Trump, un hotel Ritz-Carlton… le vom avea pe toate cât de curând.”
Acordul este considerat de analiști ca fiind o strategie a Serbiei de a se pregăti pentru o posibilă revenire a lui Trump la Casa Albă. De asemenea, investitorii americani și aliații lui Trump plănuiesc să extindă investițiile în hoteluri de lux și în Albania, prin inițiativa condusă de Kushner.
Richard Grenell a comparat relația SUA-Serbia cu investițiile americane în Japonia după cel de-al Doilea Război Mondial, afirmând: „Cred că am făcut pași importanți înspre îndepărtarea Serbiei de influența Rusiei și a Chinei și apropierea ei de SUA”.
În același timp, Vucic colaborează strâns cu China pentru a atrage investiții și a păstrat legături cu Moscova, deși evită apropierea directă de președintele rus Vladimir Putin. Relația sentimentală a Serbiei cu Rusia și legătura „calculată” cu China au fost subliniate de analiști.
Vucic a menționat că obiectivul Serbiei rămâne aderarea la UE, deși țara a făcut progrese lente în această direcție. În plus, președintele sârb încearcă să dezvolte ceea ce ar putea deveni cea mai mare mină de litiu din Europa, în colaborare cu UE.
Ivan Vejvoda, cercetător al Institutului pentru Științe Umane de la Viena, a comentat: „Vucic are o politică atotcuprinzătoare. Într-un moment, îl ai pe Xi în vizită. Apoi, câteva zile mai târziu, vin Zelenska și Dmitro Kuleba. Apoi se duce la centrul cultural rus și susține un discurs revizionist. Și apoi, două zile mai târziu, este în discuții cu UE, vorbind despre planuri de dezvoltare.”
În timp ce răsfoiară diverse căi de dezvoltare, Vucic continuă să prioritizeze creșterea economică a Serbiei, un obiectiv ilustrat de proiectul său principal, Expo, care urmărește să propulseze Serbia pe o nouă traiectorie economică până în 2027.