Reclamă

NATO a plasat o comandă de rachete anti-aeriene Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari în numele mai multor țări membre, a declarat, la Washington, Jens Stoltenberg, conform Agerpres.

„Chiar astăzi, NSPA, agenția de achiziții a NATO, a semnat un contract multinațional pentru rachete Stinger în valoare de aproape 700 de milioane de dolari”, a declarat el la un forum al industriei de apărare de pe marginea summitului NATO de la Washington.

Rachetele Stinger care pot fi lansate de pe umăr sunt la mare cerere atât în Ucraina, unde au fost folosite cu succes pentru a opri atacurile ruse aeriene, cât și în țările europene vecine care se tem și ele că ar putea fi puse în situația de a se apăra împotriva forțelor ruse pe viitor.

Potrivit unui comunicat NATO distribuit la summitul de la Washington, contractul semnat de NSPA vizează 940 de rachete Stinger. Comanda a fost făcută la inițiativa Germaniei, Italiei și Olandei.

FIM-92 Stinger este un sistem american portabil de apărare antiaeriană (MANPADS) care funcționează ca o rachetă sol-aer (SAM) cu focalizare în infraroșu. Acesta poate fi adaptat pentru a trage de la o mare varietate de vehicule terestre și de la elicoptere și drone ca Air-to-Air Stinger (ATAS). A intrat în serviciu în 1981 și este utilizată de armatele Statelor Unite și ale altor 29 de țări. Acesta este fabricat în principal de Raytheon Missiles & Defense și este produs sub licență de Airbus Defence and Space în Germania și de Roketsan în Turcia.

Racheta FIM-92 Stinger este o rachetă sol-aer pasivă care poate fi lansată de pe umăr de un singur operator (deși procedura militară standard prevede doi operatori – șeful de echipă și artileristul). Racheta poate fi lansată și de pe un suport Humvee Stinger și poate fi utilizată de trupele aeropurtate. Există și o versiune lansată din elicopter, denumită Air-to-Air Stinger (ATAS).


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro