Reclamă

Canada se confruntă cu critici severe din partea aliaților NATO pentru nerespectarea obiectivului de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, un angajament asumat în 2014. Ottawa se află în atenția membrilor alianței în contextul summitului NATO de săptămâna aceasta la Washington.

„Canada se eschivează de la angajamentul său față de NATO de un deceniu. S-ar putea să nu mai poată rezista mult timp”, notează Politico, subliniind că Ottawa nu a atins țintele privind cheltuielile militare interne și finanțarea echipamentelor noi, ceea ce a frustrat aliații.

Un fost oficial al Departamentului de Stat American, Max Bergmann, a evidențiat că în timp ce alte națiuni își intensifică investițiile militare, „acest lucru nu e evident și în legătură cu Ottawa”.

Deși Canada a colaborat strâns cu SUA în diverse domenii de securitate și a sprijinit operațiuni în Irak și Afganistan, insuficiența cheltuielilor pentru apărare a devenit o chestiune sensibilă. Mai multe surse anonime din diplomația NATO au exprimat frustrarea față de Ottawa, considerată că nu simte aceeași presiune din partea Washingtonului ca alte state europene.

Canada și Belgia sunt două dintre țările NATO care nu își ating obiectivele de cheltuieli. Spre deosebire de Canada, Belgia susține că va ajunge la țintă până în 2035, însă Canada nu a oferit un plan clar.

Diplomați NATO au subliniat că jumătate din echipamentul militar canadian este „indisponibil și inutilizabil”, conform unui raport intern, punctând lipsa de urgență a guvernului canadian în a remedia situația.

Philippe Lagassé, profesor la Universitatea Carleton, a explicat că publicul canadian nu vede necesitatea cheltuielilor pentru apărare, priorizând programele sociale și reducerea impozitelor.

Un grup de 23 de senatori americani a trimis o scrisoare prim-ministrului Justin Trudeau în luna mai, exprimând „îngrijorarea și dezamăgirea profundă” cu privire la proiecțiile Canadei pentru cheltuielile de apărare.

Poziția Canadei constituie un exemplu negativ, facilitând întârzieri și pentru alte state europene în atingerea obiectivelor NATO, au menționat diplomați europeni.

Într-un interviu televizat, generalul Wayne Eyre, șeful Statului Major al Apărării canadiene, a recunoscut că armata canadiană nu este pregătită să contracareze amenințările actuale și a criticat lipsa unui plan pentru atingerea obiectivului de 2% din PIB pentru apărare.

În ciuda promisiunilor guvernului Trudeau de a crește cheltuielile de apărare la 1,7% din PIB până în 2030, diplomați NATO rămân sceptici. Investițiile în avioane de luptă și nave maritime nu au reușit să convingă aliații de un angajament ferm al Canadei către obiectivele alianței.

Canada financează și proiecte de apărare comună, ca planul NORAD de 38,6 miliarde de dolari pentru apărarea antiaeriană și antirachetă, dar rămâne sub pragul stabilit de NATO.

Criticii avertizează că nerespectarea angajamentelor actuale subminează credibilitatea Canadei și poziția de descurajare comună a NATO.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro