Reclamă

Intensificarea cooperării militare între Rusia și Coreea de Nord a subliniat necesitatea pentru Japonia de a avea legături mai strânse cu NATO, pe măsură ce amenințările regionale privind securitatea devin din ce în ce mai interconectate, a declarat premierul japonez Fumio Kishida pentru Reuters.

În declarații scrise înainte de participarea sa la summitul NATO de la Washington, Kishida a semnalat totodată îngrijorarea cu privire la presupusul rol al Beijingului în sprijinirea războiului Moscovei în Ucraina, deși nu a numit în mod explicit China. „Securitatea euro-atlantică și cea indo-pacifică sunt inseparabile, iar agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și cooperarea sa militară aprofundată cu Coreea de Nord sunt o reamintire puternică în acest sens”, a mai spus Kishida, citat de Agerpres. „Japonia este hotărâtă să-și consolideze cooperarea cu NATO și partenerii săi”, a adăugat el.

Comunitatea internațională nu ar trebui să tolereze încercările unor țări de a perturba ordinea globală stabilită, a spus liderul japonez, reiterând un avertisment că Ucraina de astăzi ar putea fi Asia de Est mâine. El a făcut apel, de asemenea, la o mai mare cooperare pentru a face față noilor amenințări de securitate care depășesc granițele geografice, precum atacurile cibernetice și conflictele în spațiu.

Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă, care împreună cu Japonia sunt cunoscute sub numele de Indo-Pacific Four (IP4), sunt și ele așteptate să participe la summitul NATO din 10-11 iulie de la Washington. Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că intenționează să discute la reuniunea NATO despre amenințarea pe care Phenianul o reprezintă pentru Europa prin adâncirea legăturilor sale cu Rusia. Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a semnat luna trecută cu Rusia un acord de apărare reciprocă, în timpul primei vizite a președintelui Vladimir Putin la Phenian în 24 de ani, și și-a exprimat „sprijinul deplin” pentru războiul Rusiei în Ucraina.

Fără să numească China, Kishida a declarat pentru Reuters că „unele țări” ar fi transferat Rusiei bunuri cu dublă utilizare civilă și militară, care au servit „ca un colac de salvare” pentru războiul său din Ucraina. „Este necesar să confruntăm astfel de situații într-o manieră strategică și multilaterală, având o viziune panoramică care ia în considerare întreaga serie de actori internaționali care alimentează încercarea Rusiei de a schimba status quo-ul prin forță”, a spus el.

„Granița geografică ‘euro-atlantică’ sau ‘indo-pacifică’ nu mai este relevantă pentru protejarea păcii și securității globale. Japonia și partenerii din regiunea indo-pacifică pot juca un rol important pentru aliații NATO din această perspectivă”, a mai spus el. După zeci de ani de pacifism, Tokyo a fost reticent în a furniza ajutor militar Ucrainei. Cu toate acestea, Japonia a oferit ajutor financiar Kievului, a condus eforturile de pregătire pentru reconstrucția de după război și a contribuit la fondul NATO pentru a furniza Ucrainei echipamente neletale, precum sisteme de detectare anti-drone.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro