Reclamă

Mai multe sindicate din cadrul companiei Groupe ADP, care gestionează aeroporturile din Paris, au făcut luni un apel la grevă pentru data de 17 iulie, solicitând un bonus „pentru întregul personal” în perioada aglomerată care precede Jocurile Olimpice.

Sindicatele CGT, CFDT, FO şi UNSA au denunţat „deteriorarea condiţiilor de muncă”, cerând în special o „gratificaţie pentru tot personalul”, un plan de angajare „masiv” de 1.000 de posturi și garanția de a putea beneficia de zile libere în perioada Jocurilor Olimpice și Paralimpice.

CEO-ul grupului, Augustin de Romanet, a luat decizia „unilaterală” de a „plăti o primă doar unei părţi din personal”, au declarat sindicatele într-un comunicat comun. „Toate sindicatele au denunţat în unanimitate aceste metode de divizare şi alegerile conducerii. Este clar că CEO-ul a dat deoparte cererile noastre”, au adăugat acestea.

Sindicatele consideră refuzul nejustificat, susținând că „compania are resursele necesare pentru a răspunde cererilor legitime ale angajaţilor şi ale reprezentanţilor acestora”, menționând, în particular, „dividendele confortabile ale acționarilor”.

Pe timpul verii, aeroporturile Roissy-Charles-de-Gaulle și Orly primesc aproximativ 350.000 de pasageri pe zi. Groupe ADP nu se așteaptă la o creștere a volumului de călători în timpul Jocurilor Olimpice, dar a implementat măsuri pentru a asigura primirea sportivilor, inclusiv rute specifice și infrastructuri temporare.

Organizațiile sindicale cer de „luni de zile” conducerii „mijloace pentru a face faţă evoluţiei traficului aerian şi organizării Jocurilor Olimpice şi Paralimpice”, aminteau sindicatele încă de la jumătatea lunii iunie.

Reuniți vineri în adunare generală, aproape 300 de angajați „au susținut decizia unanimă a sindicatelor de a-și întrerupe participarea la toate formele de ședințe cu conducerea”, au anunțat sindicatele luni. Adunările generale „au dat un mandat pentru declanşarea unei greve pe 17 iulie, pentru a obţine satisfacţie”.

„Dacă suntem forţaţi să facem apel la grevă, este din cauza refuzului încăpăţânat al conducerii şi în special al CEO-ului ADP, subestimând ultimatumul lansat de sindicatele unite şi hotărârea personalului”, au afirmat CGT, CFDT, FO și UNSA.

Conducerea grupului a reacționat afirmând că „la ora 18:30 nu am primit încă preavizul anunţat”, subliniind că „dialogul social este permanent” și că „conducerea rămâne în contact cu organizaţiile sindicale”. Grupul a adăugat că „această grevă nu ar trebui să ducă la anulări de zboruri”.

Angajații ADP au fost deja chemați la grevă pe 19 mai, însă acea mișcare nu a provocat perturbări majore. Angajații din mai multe sectoare sau companii publice s-au mobilizat recent cu succes pentru a obține prime de activitate în vederea Jocurilor Olimpice, inclusiv la RATP și SNCF.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro