Reclamă

Decizia de a face lucrările de defrișare în zona Văii Oltului în timpul verii a fost luată pentru a permite desfășurarea muncii timp de 14 ore pe zi, a declarat, luni, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu. Acesta a explicat că astfel de lucrări în pădure, pe munți, la 70-100 de metri deasupra carosabilului, nu pot fi făcute pe parcursul nopții, iar vara oferă condițiile optime.

„Pe unul dintre loturile autostrăzii Pitești – Sibiu, de la Boița la Cornetu, trebuie să se facă defrișări pe vreo 36 de hectare de pădure. 10 hectare dintre acestea sunt în adiacența carosabilului, cu înălțimi variind până la 70-80 metri deasupra carosabilului. Lucrările, ca să poți să le faci, trebuie să le faci doar pe parcursul zilei. Nu există să te duci în pădure pe munți la 70-100 de metri deasupra carosabilului și să lucrezi noaptea. Nu se poate așa ceva. Pui în pericol viața celor care fac aceste lucrări,” a declarat Grindeanu, citat de Agerpres.

Ministrul a subliniat că începerea lucrărilor în toamnă ar fi fost riscantă deoarece în zona de munte, din luna septembrie, începe anotimpul ploios. „Vorbim de o zonă de munte, unde din septembrie începe anotimpul ploios. Dacă încep ploile, cele 80 de milioane despăgubiri pe care ar trebui să le plătim le plătește cine? Următoarea fereastră de oportunitate este când revine anotimpul frumos, undeva în mai-iunie”, a explicat Grindeanu.

El a adăugat că tăierile nu au putut începe în luna mai deoarece nu au fost obținute avizele necesare. „Anul acesta nu s-a putut începe defrișarea în mai, pentru că n-au fost obținute avizele. Noi am dat aceste contracte și firmele trebuie să îndeplinească niște pași, să-și obțină toate avizele și de la Romsilva, și de la agențiile de mediu, pentru că nu sunt lucrări simple. Au obținut toate aceste avize, am depus toate dosarele și s-a obținut inclusiv acceptul de la Poliția Rutieră,” a precizat șeful MTI.

Lucrările de defrișare sunt esențiale pentru continuarea construcției autostrăzii Sibiu – Pitești. „Am explicat de ce în iulie și august, fiindcă este perioada pe care putem să o folosim la maxim și nu riscăm un an de zile. Repet, următoarea fereastră de oportunitate ar fi în mai-iunie, anul viitor. Poate mulți în locul meu ar fi luat decizia să amâne că vin alegerile și nu cred că e decizia corectă,” a menționat Grindeanu.

Ministrul a mai spus că a cerut părerea companiilor private dacă se pot face lucrări de defrișare noaptea și nimeni nu a recomandat această modalitate. „Dacă vrei să pui în pericol—și nu cred că își dorește cineva, pentru că nici 10 autostrăzi nu sunt mai importante decât viața unui om. Nu cred că poți și nimeni nu a recomandat decât această modalitate.”

Circulația rutieră pe Valea Oltului se închide timp de o lună, începând de luni, 8 iulie, doar pe timpul zilei, între orele 6:00 și 20:00, pentru lucrări la autostrada Sibiu – Pitești.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat mai multe rute ocolitoare pe unde va fi redirecționat traficul pe DN7 Valea Oltului, pe sectorul cuprins între km 242+600 și km 250+000.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro