Reclamă

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro a beneficiat de un sistem de vânzare ilegală a unor bijuterii și articole de lux oferite Braziliei, evaluate la un total de 1,2 milioane de dolari, potrivit unei anchete a poliției.

Săptămâna trecută, poliția federală a recomandat inculparea lui Bolsonaro și a altor 11 persoane pentru asociere infracțională, spălare de bani și deturnare de fonduri, pentru fapte survenite între octombrie 2019 și sfârșitul mandatului liderului de extremă dreaptă în 2022, relatează AFP, citată de Agerpres.

Jair Bolsonaro, care denunță multitudinea de investigații legale împotriva lui drept „persecuție”, neagă că ar fi comis vreo infracțiune în gestionarea bijuteriilor.

Potrivit poliției, „grupul făcând obiectul anchetei a acționat pentru a deturna de la Trezoreria publică braziliană mai multe cadouri de valoare primite de fostul președinte Jair Bolsonaro (…) în cursul călătoriilor internaționale și oferite de autorități străine”.

Operațiunea a vizat vânzarea bijuteriilor în străinătate „cu scopul de a favoriza îmbogățirea ilicită a fostului președinte”, potrivit concluziilor anchetei.

Unele piese au fost vândute, „iar sumele obținute au fost convertite în numerar și au intrat în patrimoniul personal al fostului președinte (…) fără a trece prin sistemul bancar oficial”, a adăugat raportul remis Curții Supreme Federale (STF).

Valoarea cadourilor „se ridică la suma de 1,22 milioane de dolari”, a precizat poliția.

Judecătorul Alexandre de Moraes de la STF a dat Ministerului Public 15 zile pentru a decide dacă îl inculpă oficial pe fostul președinte.

Presa braziliană a dezvăluit afacerea în martie 2023, după ce agenți ai Fiscului au confiscat bijuterii găsite în rucsacul unui oficial al guvernului Bolsonaro care se întorcea dintr-o călătorie oficială în Orientul Mijlociu în 2021.

Printre cadouri s-au numărat un inel, un colier și cercei de la marca elvețiană Chopard în valoare de aproximativ 828.000 de dolari, precum și ceasuri Chopard și Rolex din aur și diamante, precum și alte bijuterii, potrivit raportului poliției de aproape 500 de pagini.

După dezvăluirea afacerii, consilierii lui Bolsonaro au recuperat și restituit statului unele dintre obiectele vândute, se precizează în raport.

Potrivit poliției federale, sumele obținute din vânzarea bijuteriilor „ar fi putut fi folosite pentru a acoperi cheltuielile lui Bolsonaro” în Statele Unite, unde a stat câteva luni după încheierea mandatului.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro